U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Francisca Godefrida Christina Wilhelmina Kuijten (1951-1963)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francisca Godefrida Christina Wilhelmina Kuijten
Persoonsinformatie
Volledige naam Francisca Godefrida Christina Wilhelmina Kuijten
Roepnaam Franka
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 7 april 1951
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 23 juni 1963
Bidprentje NBA

Francisca Godefrida Christina Wilhelmina (Franka) Kuijten (1951-1963) uit Walsberg verdronk op 23 juni 1963 op 12 jarige leeftijd in het gemeentelijk zwembad De Clarinet in Zeilberg.


Franka Kuijten was een dochter en het vierde kind van de kruidenier Sjaak Kuijten en Tonia van de Heuvel.

Op 23 juni 1963, omstreeks half drie die dag, werd een der badmeesters gewaarschuwd, dat er een kind in nood verkeerde. Er waren toen ruim 1800 badgasten in De Clarinet. Nadat het zwembad ontruimd was bleek dat het twaalfjarige meisje inderdaad vermist werd.

Men begon onmiddellijk op de aangegeven plek te duiken. De reddingsbrigade werd gewaarschuwd, ook de doktoren Frans Janssens en Dolf Wennekers waren spoedig ter plaatse. Een colonne militairen, die toevallig passeerde, nam eveneens aan de reddingspogingen deel.

Ook Peter Vink dook herhaaldelijk doch vergeefs tot op grote diepte om het kind te vinden. Men wilde ook nog de zwembrigades van Eindhoven en Venlo en de kikvorsmannen van Geertruidenberg ontbieden. Pas na vier uur dreggen kon het lijkje van het verdronken meisje rond zeven uur 's avonds worden geborgen.

Franka Kuijten was de zwemkunst nog niet voldoende meester. Zij moet spelenderwijs in het diepe gedeelte terecht gekomen zijn. Ze verdronk in een gat van zes meter diepte. Franka Kuijten had juist met goed gevolg het toelatingsexamen voor de mulo gedaan.