U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Franciscus Louis Wilms (1946)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Wilms
Frans Wilms.jpeg
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Louis Wilms
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Helden Panningen
Geboortedatum 26 mei 1946
Partner(s) Louisa Dorothea Wilhelmina Maessen (1945)
Beroep(en) leraar Duits
Frans wordt door burgemeester Hilko Mak onderscheiden.
De overhandiging van de voedselpakketten van Stichting Vlooienmarkt Deurne aan de Voedselbank.
Foto's: collectie Wil van Deursen

Franciscus Louis (Frans) Wilms (1946) is in Deurne onder meer bekend als secretaris van Stichting Vlooienmarkt Deurne.


Afkomst en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Frans is de zoon van landbouwer Peter Mathijs (Piet) Wilms (Panningen 1906-1994 Venlo) en Maria Helena (Mia) Gerris (Helden 1904-2002 Venlo).

Frans is getrouwd met Louisa Dorothea Wilhelmina Maessen (27 maart 1945) en ze hebben twee kinderen:

  1. Ellen, (1 april 1970)
  2. Ine, (9 maart 1972)

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Frans volgde lager onderwijs in Helden Panningen en daarna het gymnasium op het klein seminarie Rolduc in Kerkrade. Vervolgens studeerde hij Duits aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen en deed daar doctoraal examen in 1970.

Van 1969 tot 1974 werkte hij in het onderwijs in Oldenzaal en ging daarna aan de slag op het Knippenbergcollege in Helmond. Hij werkte daar tot aan zijn pensioen.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1963 werd Frans gekozen tot bestuurssecretaris van woningbouwvereniging De Hoop in Helmond. Vanuit deze functie was hij in 1976 een van de initiatiefnemers van de oprichting van een Centraal Antenne Systeem (Combivisie) en werd secretaris van deze stichting. Samen met zijn medebestuursleden heeft hij Combivisie met veel overtuigingskracht op de kaart gezet en geleid. Er werden in totaal 28 gemeenten in de regio aangesloten op dit netwerk. Toen Combivisie door UPC (United Pan-European Communications) werd overgenomen bleef de stichting wel bestaan maar werd in 2008 omgezet naar een stichting die de ontwikkeling en het gebruik van breedband-glasvezel en nieuwe maatschappelijke diensten op het internet moest stimuleren. Frans Wilms leidde, samen met de voorzitter, deze projecten als onbezoldigde directie. Deze functie heeft hij tot en met 2015 uitgeoefend.
  • Door zijn uitgebreide kennis van het kabelnetwerk was Frans een belangrijk bestuurslid voor Stichting Lokale Omroep Deurne (SLOD). Hij was enige tijd de penningmeester.
  • Naast bovenstaande activiteiten heeft Frans zich ook vanaf 2001 ingezet als secretaris van Stichting Vlooienmarkt Deurne (SVD). Deze stichting richt zich bij het geven van steun in het algemeen op kleinschalige projecten in de Derde Wereld. De gekozen projecten komen overeen met de doelen van de Verenigde Naties: de “Wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen 2030”. Deze doelen werden in 2015 opnieuw vastgesteld. In Deurne ligt komende jaren hierbij de nadruk op gezondheidszorg en onderwijs in de derde wereld. Daarnaast heeft het bestuur van Stichting Vlooienmarkt Deurne ook oog voor bepaalde noden in het eigen land. Zo werden in de afgelopen jaren projecten gesteund zoals het woonwagenwerk, maatschappelijk werk in achterstandswijken en zorg voor dementerende bejaarden.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2016 kreeg Frans uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.