U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Franciscus van de Weijer (1931)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans van de Weijer
Frans van de Weijer.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus van de Weijer
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 23 februari 1931
Partner(s) Johanna (An) van Bakel (1929-2007)
Beroep(en) hoofdwerkmeester DAF

Franciscus (Frans) van de Weijer (1931) werkte 42 jaar lang bij van Doornes Automobiel Fabriek (DAF) in Eindhoven en was daarnaast meer dan 20 jaar lid van de gemeenteraad in Deurne.


Algemeen:[bewerken | brontekst bewerken]

Frans was de zoon van Wilhelmus van de Weijer (1900-1986) en Martina van de Weijer-Aldenzee (1909-2006). Vader van de Weijer was werkzaam bij Gemeente Deurne in de buitendienst en moeder was huisvrouw. Hij was de oudste uit een gezin van acht kinderen.

Frans was getrouwd met Johanna (An) van Bakel, (Deurne 10 oktober 1929 - Deurne 23 maart 2007), dochter van landbouwer Marinus van Bakel (1903-1981) en Antonia Godefrida van Gog (1908-1981). Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren:

  1. Fria, (1957)
  2. Will, (1959)
  3. Ine, (1962)

Maatschappelijke carrière:[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere school ging Frans naar de Sint-Henricus Ulo in de Schoolstraat (later Martinetstraat) om zich daarna op de lagere technische school in Helmond te gaan bekwamen in de autotechniek.

Na de opleiding was hij 42 jaar werkzaam bij DAF in Eindhoven en promoveerde daar in de loop van de tijd naar hoofdwerkmeester van de service-ombouwwerkplaats.

Hij werd op 17 maart 1970 benoemd tot lid van de gemeenteraad van Deurne. Als geboren en getogen Deurnaar en heeft hij nauwgezet bijgedragen aan de ontwikkelingen Deurne-centrum met de vele kerkdorpen. Hij heeft zich meer in het bijzonder ingezet voor goede sportaccommodaties in deze gemeente.

Hij was raadslid in de volgende perioden:

Frans ontvangt de Eremedaille in goud op 18 augustus 1987.

Was verder lid van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening, Volkhuisvesting en Milieu en van de raadscommissie Welzijn en Onderwijs.

In de periode 1978-1986 had hij zitting in de Streekraad van het Gewest Helmond.

Na een zeer werkzaam leven geniet Frans nu van zijn pensioen.

Sociaal/cultureel:[bewerken | brontekst bewerken]

In de zestiger jaren was Frans voorzitter van voetbalvereniging SV Deurne.

Was 20 jaar lang voorzitter van de Kringcommissie Peelland van de K.N.V.B., afd. Jeugdvoetbal, welke in deze regio in Helmond gevestigd was. Hieronder vielen 44 verenigingen, waarvoor alle faciliteiten voor de diverse competities geregeld moesten worden.

Hij zat in het bestuur en was spelend lid van de toenmalige toneelvereniging Peelkomedianten die jaarlijks in samenwerking met de Koninklijke Harmonie Deurne de uitvoeringen in Bio Vink verzorgde.

Op dit moment is hij al 25 jaar voorzitter van de vereniging E.C.H.O. (Eerste Collectieve Hart- en Vaatpatiënten Organisatie) regio Deurne.

Onderscheidingen:[bewerken | brontekst bewerken]

Bij koninklijk besluit van 25 juli 1987 werd aan Frans, bij gelegenheid van zijn veertigjarig dienstverband de eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau.

Als waardering voor het vele werk wat hij gedaan heeft volgde op 14 april 1992 de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.