DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Gemeenschapshuis Den Draai

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Draai, foto: collectie gemeente Deurne
Den Draai
Tekening gemaakt door Piet Hohmann
Foto: collectie Leo Coolen

Het gemeenschapshuis Den Draai is sinds april 1975 het sociaal-culturele centrum van de Zeilbergse gemeenschap.


Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude patronaat van Zeilberg, daterend uit 1919, kan beschouwd worden als de voorganger van Den Draai. In april 1967 werd de Stichting Gemeenschapshuis Zeilberg opgericht. Piet Maas en Frans Bennenbroek waren de initiatiefnemers van het eerste uur. Aanvankelijk werd gekozen voor een nieuw gebouw aan de Irenestraat. Gesteund door het kerkbestuur, de Sint-Vincentiusvereniging Deurne, de gemeente Deurne, bierbrouwerij Bavaria en vooral een toto, georganiseerd door Gilde Jong Nederland werd het benodigde geld bijeengebracht. Toen de kerk haar medewerking aan realisering op die bouwlocatie introk moesten nieuwe plannen gemaakt worden, die uiteindelijk op de huidige locatie gerealiseerd werden. In 1969 werd de regie over de geplande nieuwbouw overgenomen door de nieuwgevormde Stichting Gemeenschapsraad Zeilberg, later overgenomen door de gemeentewijde Stichting Beheer Gemeenschapshuizen Deurne. Aanvankelijk werden plannen ontwikkeld tot verbouwing van de oude meisjesschool. In 1974 werd het oude patronaat met bijhorende woonhuis door de firma Van Horssen uit Asten gesloopt en kon de nieuwbouw op de hoek Zeilbergsestraat-Blasiusstraat beginnen.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De door architect Weekers ontworpen bouwtekeningen werden gerealiseerd door de firma J. Coopmans B.V. voor een aanneemsom van ruim 431.000 gulden. Op 21 augustus 1974 kreeg Coopmans de bouwopdracht en in november van dat jaar was het hoogste punt bereikt. Op zondagmiddag 24 november 1974 onthulde Sinterklaas, samen met de kleuters Rita van der Zanden en Marcel Bennenbroek (op 5 december jarig) de steen waarop Henk van Rijt de tekst had gegraveerd:

Samen leven, samen werken.
Zo saamhorigheid versterken.

Deze tekst was bedacht door de gezamenlijke onderwijzers van de basisschool Zeilberg.

Opening[bewerken | brontekst bewerken]

Dit logo van Den Draai is ontworpen door Frans Bennenbroek

De officiële opening was op zaterdag 12 april 1975. Rond deze opening was een feestprogramma samengesteld dat een volle week duurde, compleet met programmaboekje. Voorafgaand was via Het Kontakt aan de inwoners van Zeilberg de mogelijkheid geboden om een toepasselijke naam voor het gebouw voor te stellen. Uit 25 inzendingen werd de door drie inzenders genoemde naam Den Draai gekozen. Deze inzenders waren Lenie Geven, Thea Mansvelders-Vullings en Jan van de Mortel. De onthulling van deze naam gebeurde tijdens de opening door acht meisjes van de basisschool, waarvan ieder een letter van de naam op haar rug droeg. Bij de opening presenteerden de Zeilbergse verenigingen een "bonte avond" die werd afgesloten met muziek van hofkapel De Klutsers. Tijdens de openingsweek was er ook een Avro's Top-Pop voor de jeugd, een ontspanningsmiddag voor de bejaarden, een Open Huis met optreden van vier Zeilbergse orkesten, een kindermiddag met Ton Cup, een grote show-avond met ondermeer Jacques Herb en Herman Emmink, een concertavond met harmonie Excelsior en een dansavond met Los Mamboleros.

Beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Jos van Horssen (1938-1993), een voormalig medewerker van De Vierspan, werd per 1 april 1975 aangesteld als beheerder. Per 15 september 1985 werd hij opgevolgd door Joop van de Voort Vanaf 2010 tot 2014 waren Pieter en Anja Manders de beheerders. Door een ernstig zakelijk conflict tussen Pieter en Anja en het bestuur van Den Draai werden ze in 2014 via een juridische procedure gedwongen vroegtijdig als beheerders te stoppen. Dit gaf in de hechte gemeenschap van Zeilberg veel beroering. Pieter en Anja werden daarna opgevolgd door Jan en Anita van den Eijnden als beheerdersechtpaar voor Den Draai.

Zelfstandig[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 januari 1979 werden eigendom en exploitatie van Den Draai, evenals van andere gemeenschapshuizen, weer ontkoppeld en ondergebracht in de Stichting Beheer Gemeenschapshuis Den Draai.

Lente-expositie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1979 werd ieder voorjaar op initiatief van Frans Evers gelegenheid geboden om "huiskamerkunst" aan de dorpsgenoten te presenteren.

Verbouwing 1983-1984[bewerken | brontekst bewerken]

Er kwam behoefte aan meer ruimte voor berging, soos D'n Uitloat, Minisoos en sociaal-cultureel werk en in 1982 werd een commissie ingesteld die daarmee belast werd. Toen bouw de realisering van de ambitieuze bouwplannen de subsidiekranen minder ver opendraaiden dan men gedacht en gehoopt had ontstond de vrees bij de Deurnese Horeca dat men het ontbrekende geld zou proberen binnen te halen door commerciële activteiten, waarmee men elkaars concurrent zou worden. Op 19 november 1983 begon het grondwerk van de gebr. Daniëls voor de verbouwing door aannemer Manders uit Liessel. In het weekend van 8 tot 10 september 1984 werd het gebouw heropend door wethouder Liebreks. De ontmoetingsruimte voor de jeugd kreeg daarbij de naam 't Draaike. De verbouwingskosten bedroegen 450.000 gulden.

Verbouwing 1985[bewerken | brontekst bewerken]

Een verbouwing en uitbreiding van de keuken was in 1985 nodig voor de uitbreiding en professionalisering van de maaltijdvoorziening door de Stichting Open Bejaardenwerk Deurne.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe Link[bewerken | brontekst bewerken]