U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.

Gemeentewapen van Vlierden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 14 nov 2014 om 10:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gemeentewapen van Vlierden in zilver 3 molenijzers van sabel, nog te zien in de gevel van het voormalige raadhuis van Vlierden.

Het gemeentewapen van Vlierden is eigenlijk een geval van een historische vergissing. Toen in 1814 alle gemeenten in Nederland verplicht werden een wapen te hebben moest men er in de gemeente Vlierden naar op zoek, omdat men er daar sinds mensenheugenis geen meer gevoerd had. In het boek Historie der stad en Meijerije van 's-Hertogenbosch[1] beschreef J.H. van Heurn het Vlierdense wapen als Drie zwarte molenijzers op een wit veld, hetgeen het in 1817 ook officieel werd. Eigenlijk is dat het wapen van de familie Van Vlierden, niet van de plaats Vlierden. Op schependomszegels uit 1565, 1631 en 1693 staan niet de genoemde molenijzers afgebeeld, maar een boom of struik, hetgeen mogelijk naar de vlierstruik verwijst. Die beeltenis had in 1814 eigenlijk gebruikt moeten worden.

Het wapens met de molenijzers is onder meer (in een derde versie) opgenomen boven de deur van het oude raadhuis van Vlierden.


Zie ook de artikelen over het Wapen van Deurne en Liessel en het Wapen van Deurne.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Referenties
  1. Het eerste deel van dit boek is online raadpleegbaar