Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Gerard van Kol

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard van Kol
495px-Gerard van Kol - LHE .jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerard van Kol
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 6 oktober 1956
Beroep(en) troubadour

Gerard van Kol staat bekend als dé troubadour van Liessel.


Gerard van Kol werd aan de Rodegraafweg 9 in Liessel geboren als jongste in het gezin van acht kinderen van Lambertus (Bert) van Kol (1915-1988) en Hendrica Johanna (Drika) Pijnenburg (1917-1990). Zijn vader werd in Heeze geboren en zijn moeder in Neerkant.

Al vanaf zijn jeugd speelde hij muziek. Eerst op de accordeon van zijn zus en vanaf zijn veertiende jaar speelde hij slagwerk wat vanaf die tijd zijn voorkeur kreeg. Vanaf zijn 15 jaar speelde hij bij verschillende bandjes in de regio, waarbij hij zich ook vocaal niet onbetuigd liet.

De eerste band waarin Gerard speelde was The Remblin Four, een groep die later White Weel ging heten. Na zes jaar stapte hij over naar de Canyon Drive Band uit Neerkant waar hij ongeveer vijf jaar bleef. Vervolgens speelde hij bij orkest Silverline uit Erp en daarna nog een aantal jaren in orkest De Brabanten waar vooral feestrepertoire gespeeld werd.

In de periode 1977 tot 1982 trad hij op met Canyon Drive Band, die vooral populariteit verwierf met country-rock. Er verschenen drie singels en een elpee. Er werd opgetreden tijdens verschillende festivals in binnen- en buitenland. Na diverse optredens voor zowel regionale als nationale radio en televisie keerde hij terug in de dans- en amusementswereld.

De laatste jaren treed hij regelmatig op met zijn eigen dialectrepertoire, liedjes die hij zelf van Brabantse dialectteksten voorziet. Vanaf 1992 schrijft Gerard regelmatig songteksten voor eigen gebruik.

Tevens is Gerard de schrijver van de tekst van een nieuw Leissels volkslied dat ondertussen zowat de gehele Liesselse bevolking uit het hoofd kent en waarvan de tekst staat afgedrukt in het boek Van Leysel tot Liessel.

Er zijn drie cd's van hem verschenen. De door hem zelf geschreven teksten van het repertoire op zijn cd's zijn in Liessels dialect.

In 1996 verscheen zijn eerste cd met de titel Van Leissel. In 2008 verscheen de tweede cd met als titel Van Leissel 2.

Tegenwoordig treed Gerard regelmatig op in de hele regio met zijn Lijsselse dialectliedjes-repertoire. Hij zingt mee met eerder opgenomen orkestbanden en praat het programma op een smeuïge manier aan elkaar. Het programma wordt geheel aan de gelegenheid aangepast. Hij bedient zelf de muziekinstallatie terwijl hij meezingt met de eerder opgenomen orkestopname die op minidisk opgenomen zijn.

Bij de presentatie van zijn derde cd 'Leissel III' op zondag 27 oktober 2019 werd hij door stichting Dorpsraad Liessel uitgeroepen tot N'en Echte Lijsselse Mens.