U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Gerardus Franciscus Maria van Moorsel (1945)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Gerardus van Moorsel
32.229.jpg
Foto gemeente Deurne
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Franciscus Maria van Moorsel
Roepnaam Gradje
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 2 september 1945
Partner(s) Bertha van den Anker
Beroep(en) machine bankwerker
Stamboom.png Van Moorsel
Gradje bezig met het uitzetten van een route voor de fietsvierdaagse (foto: fietsvierdaagse Deurne).
De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Hilko Mak (foto: Weekblad voor Deurne, Hein van Bakel).

Gerardus Franciscus Maria (Gradje) van Moorsel (1945) zet zich al vele jaren op diverse fronten in voor de gemeenschap van Deurne.

Afkomst en familie

Gradje is de zoon van Hendrikus Johannes van Moorsel (1921-1981) en Petronella (Nelleke) Fransen (Deurne 1921-2017 Deurne). Zijn vader was zandvormer bij de ijzergieterij in Asten.

Gradje is getrouwd met Bertha van den Anker, dochter van Pieter van den Anker (1916-1991) en Femmigje Tabor (1919-2003).

Ze hebben een zoon: Heino, (1972).

Maatschappelijke carrière

Gradje ging naar de lagere school in de Sint Jozefparochie en vervolgens naar de LTS in Deurne. Hierna volgde hij de bedrijfsschool van DAF in Eindhoven en parttime de MTS. Verder volgde hij nog diverse cursussen.

In 1960 ging hij aan het werk bij DAF in Eindhoven. Hierna werkte hij in 1962 korte tijd bij een firma voor gereedschappen en instrumenten in Helmond en een paar maanden de steenfabriek in Deurne. In 1963 maakte hij de overstap naar Philips Deurne en werkte daar veertig jaar tot aan zijn pensioen.

Sociaal/cultureel

  • Van 1965 tot 1975 organiseerde hij zomeravondvoetbal bij Philips Deurne.
  • Zes jaar lang van 1975 tot 1981 organiseerde hij bij dit bedrijf zaalvoetbal wedstrijden.
  • Tussen 1994 en 2012 maakte hij deel uit van het team dat voor leden van de FNV gratis de belastingaangifte verzorgde in Deurne, Asten en Helmond.
  • Vanaf 1994 tot op de dag van vandaag is hij lid van modelspoorclub Oost Brabant. Hij is de creatieve persoon die telkens weer nieuwe ideeën heeft om de mensen te interesseren voor deze club. Daarnaast bezit hij de technische vaardigheden om alles op schaal na te kunnen bouwen.
  • Vanaf 2003 tot heden maakt Gradje van Moorsel deel uit van het bestuur van de Stichting Fietsvierdaagse De Peel, afdeling Deurne. Hij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, uitzetten en controleren van routes en stuurt de vrijwilligers aan. Verder is hij ook al jarenlang medeverantwoordelijk voor het beheer en het ontwikkelen van de materialen. Daarnaast is hij tijdens het vierdaagse evenement elke dag in de weer van 06.00 tot 19.00 uur.
  • Mede door de inspanningen en enorme kennis van Gradje kent de Nederlandse Toer- en Fiets Unie (NTFU) al jaren de Stichting Fietsvierdaagse Deurne de hoogste certificering toe en is de fietsvierdaagse nog steeds elk jaar erg succesvol.
  • Naast bovenstaande activiteiten zet hij zich ook al vanaf 2002 in voor de gepensioneerden vereniging Philips Deurne.

Onderscheidingen

Op vrijdag 26 april 2019 kreeg Gradje uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.