Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Gerardus Johannes Koolen (1918-1990)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerardus Johannes Koolen (1918-1990)
Gerard Koolen LR.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Johannes Koolen
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 11 november 1918
Overl.plaats Geldrop
Overl.datum 5 juni 1990
Partner(s) Catharina Johanna Maria Baars (1921-2002)
Beroep(en) groentekweker, groentewinkelier, directeur conservenfabriek
Bidprentje NBA man

NBA vrouw

Gerard Koolen (helemaal rechts) met zijn ouderlijk gezin rond 1932.
Foto collectie Paul Jacobs.
Op de tweede rij van voren vijfde van links staat Gerard Koolen, op de achterste rij voor de deur staat zijn oudste zus Drieka.>br>Foto collectie heemkundekring Deurne
De Vlierdense bijenvereniging Sint-Isidorus met staande derde van links Gerard Koolen.
Foto collectie heemkundekring Deurne
Gerard Koolen (achterste rij, derde van links) in 1940 met de Vlierdense afdeling van rooms-katholieke Jonge Boerenstand (RKJB).
foto collectie Theo Vosmeer.

Gerardus Johannes (Gerard) Koolen uit Vlierden werkte zich op van groenteteler tot directeur van Koolen Conserven.


Gezin[bewerken]

Hij was een zoon van Martinus Hendrikus Koolen (1871-1950) en Geertruida Joosten (1878-1950). Hij werd geboren en groeide op aan de Belgerenseweg in Vlierden.

Hij leerde in april 1946 zijn latere echtgenote kennen, Catharina Johanna Maria (Catrien) Baars, (Groningen 19 februari 1921 - Mierlo 7 januari 2002). Zij was toen onderwijzeres aan de lagere school in Brouwhuis.

Ze trouwden in Bakel op 7 augustus 1948 en kregen negen kinderen die voor het merendeel werkzaam waren in de door hun vader gestichte conservenfabriek.

  1. Gertha
  2. Truus
  3. Martien
  4. Corrie
  5. Wim
  6. Marian
  7. Liesbeth, (Helmond 20 november 1957 - Mierlo 2 december 2001). Zij huwde met Willy van de Ven
  8. Jan
  9. Karin

Werk[bewerken]

Na de landbouwschool werkte Gerard Koolen eerst enige jaren op de ouderlijke boerderij op Belgeren. Op maandag 4 maart 1940 slaagde hij, met zijn jongste broer Karel en nog negen andere cursisten, voor de tweejarige landbouwcursus. Namens alle cursisten sprak hij na afloop een dankwoord.[1]

Na de oorlog startte hij een groentenkwekerij bij zijn zwager Johan van Hoof in Brouwhuis. Zijn broer Jan, met wie hij de rest van zijn leven intensief zou samenwerken, hielp hem daarbij. In Helmond in de 3e Haagstraat verkocht hij in zijn groentewinkel onder andere de eigen gekweekte producten.

Rond 1959 begon hij achter de groentezaak in Helmond op kleine schaal met de productie van conserven, aanvankelijk waren dat uitsluitend tuinbonen in glas. Toen de ruimte daar te krap werd, verhuisde het fabriekje naar het voormalige boerenbondsgebouw in het centrum van het oude kerkdorp Brouwhuis. Het voormalige CHV-gebouw op de Beersdonk aan de huidige Brouwhuisweg 56 deed daarbij dienst als opslagplaats. In 1963 bedroeg de jaarproductie ruim een miljoen potten.

Later verhuisde het fabriek naar een industrieterrein in Mierlo. In 2011 werd Koolen Conserven, dat inmiddels was voortgezet door zijn kinderen, geliquideerd. De jaarproductie was toen ruim elf miljoen potten.

Oorlog en verzet[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Gerard Koolen actief bij de ondergrondse. Hij regelde in Vlierden en Brouwhuis onderdak voor onderduikers. Dat gebeurde onder andere bij de families Schrama, Fried Aarts en zijn zwager Jan van Hoof.

Over de gebeurtenissen bij de bevrijding van Vlierden op zaterdag 23 september 1944 wordt in het boek Oorlogsjaren 1940 – 1945 Gemeente Deurne het volgende verhaald:

Ook gebeurt er die zaterdagmorgen iets in Vlierden, wat in diverse geschiedenisboeken als curiositeit vermeld staat. Het is een incident, dat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Gerrit Koolen maakt van nabij het uiterst rare voorval mee, dat een twintig- à dertigtal Duitse officieren te paard een aanval doet op enkele Britse tanks. De ruiters naderen uit de richting Ommel en ze gaan recht af op de tanks van de Britse artillerie nabij de grens met Vlierden. Vanuit de koepel van zijn Cromwelltank ziet majoor Mitchell het voor zijn ogen gebeuren. Later zal hij schrijven, dat hij eerst dacht aan boeren, die van hun land terugkeerden. Maar al snel krijgt hij in de gaten, dat het Duitse cavaleristen zijn en geeft bevel tot schieten. Een ware slachting vindt plaats van mens en dier. Volgens Mitchell blijft niemand gespaard en de ware aard van deze Duitse wanhoopsdaad blijft daarmee onbekend.

Verenigingsleven[bewerken]

Hij was lid en speler van de Vlierdense Voetbalvereniging SPV, van de Vlierdense bijenbond Sint-Isidorus en van de afdeling Vlierden van de rooms-katholieke Jonge Boerenstand.

In 1946 schoot hij zich tot koning van het Sint Willibrordusgilde. Op zijn koningsschildje staat een boomplanter afgebeeld met op de achtergrond platglasbroeibakken.

Gerard Koolen was ook actief beoefenaar van de jacht.

Bronnen, noten en/of referenties