U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Gerardus Maria Antonius Geurts (1940)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard Geurts
Gerard Geurts.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Maria Antonius Geurts
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Venlo
Geboortedatum 23 september 1940
Partner(s) Wilhelmina Jozina Magdalena Hulshorst (-2021)
Beroep(en) Beleidsmedewerker afdeling Personeel, Informatie en Communicatie van de gemeente Deurne

Gerardus Maria Antonius (Gerard) Geurts (1940) is een voormalig gemeenteambtenaar in Deurne en zeer actief in de sport en het vrijwilligerswerk.

Afkomst en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard is de zoon van Pierre Hubertus Antonius Geurts, (Stevensweert 1900-1972 Venlo) en Maria Catharina Johanna Pachen, (Eijsden 1906-1968 Venlo). Zijn vader was ambtenaar Ministerie van Financiën.

Hij is getrouwd met Wilhelmina Jozina Magdalena (Miny) Hulshorst, (- 7 november 2021), en het gezin telt twee kinderen, beiden geboren in Venray:

 1. Wilfried (1965)
 2. Helen (1966)

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de bewaarschool bij de zusters Ursulinen in Venlo volgde Gerard zijn lager onderwijs aan de Sint-Antoniusschool aldaar.

Zijn diploma Ulo A en B behaalde hij eveneens in Venlo op de Sint-Petrus Canisiusulo.

Hierna volgde een interne opleiding Belastingen bij het Ministerie van Financiën en de opleidingen Gemeente Administratie I, Arbeidsrechtelijke Vraagstukken en Algemeen Personeelsbeheer.

Hij ging aan het werk als medewerker bij Coenen’s Conserven en later als medewerker Electrogroothandel Peterhansel.

Na het behalen van zijn diploma’s werd hij achtereenvolgens administratief medewerker Ministerie van Financiën, onderdeel belastingen en daarna medewerker Personeelszaken bij gemeente Venlo, gemeente Venray, de gemeente De Bilt en de gemeente Bloemendaal.

Op 15 augustus 1977 vertrok hij naar de gemeente Deurne en werd beleidsmedewerker afdeling Personeel, Informatie en Communicatie. Hij deed dit werk tot zijn pensioen op 1 mei 1999.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichters handbalvereniging De Sprint. V.l.n.r. Leo Zweden, Jo Smeets en Gerard Geurts. (Foto: Handbalvereniging de Sprint)

In de periode tot 1964 was Gerard actief in Venlo. Hij was er misdienaar, acoliet en collectant. Ook was hij er actief in het kader van de heropbouw van de kerken in Limburg door wekelijks in de buurt geld op te halen.

Hij gaf leiding aan de scouting vanaf einde van zijn middelbare school en vanaf 1959 tot begin 1962 was hij bestuurslid tevens penningmeester van handbalvereniging Athene. Vanaf 1962 was hij eveneens handbalscheidsrechter.

Daarna volgde Venray. Tussen 1964 en 1968 was hij er bestuurslid van het jeugdcarnaval, het open jongerenwerk, en het buurtopbouwwerk. Verder was hij medeoprichter van een handbalvereniging en tevens scheidsrechter.

In De Bilt was hij van 1968 tot 1971 collectant en lector. Hij was er bestuurslid van een carnavalsvereniging en medeoprichter van de personeelsvereniging.

Van 1971 tot 1977 was Bloemendaal zijn volgende standplaats. Hij was er bestuurslid van het schoolbestuur Sint-Theresiaschool, zwemonderwijzer en zwemtrainer bij zwemvereniging NVA, secretaris jeugdnatuurwacht Bloemendaal en secretaris bij een onderwijsverfrissingscommissie. Daarnaast nog administrateur van schooladviesdienst Zuid-Kennemerland.

Op 15 augustus 1977 volgde Deurne en tot op de dag van vandaag was of is hij ook daar enorm actief:

Opleidingen ten behoeve van het vrijwilligerswerk:

 • Op 17 juni 1962 behaalde Gerard het scheidsrechters diploma van Nederlands Handbal Verbond.
 • Bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond volgde hij de opleidingen hulp van de zwemonderwijzer in 1973 en Clubtrainer A en B in 1977 en 1979.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard is en was schrijver van teksten ten behoeve van De Peelstrekel, personeelsblad en ten behoeve van andere verenigingen in het Weekblad voor Deurne en andere (club)organen.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard ontving in de loop der jaren de volgende onderscheidingen:

 • Ere-Hôsbengel in 1980 uitgereikt door Blaaskapel De Hosbengels.
 • Erelid van handbalvereniging De Sprint uitgereikt op 22 mei 1993.
 • Strekel van het Jaar 1995 uitgereikt door Stichting De Peelstrekels.
 • Op 30 april 2000 kreeg Gerard uit handen van loco-burgemeester Piet Krekels een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
 • Ere Strekel uitgereikt door Stichting De Peelstrekels op 24 januari 2010.
 • De zilveren speld KBO-Brabant op 7 februari 2011.
 • Biljartvereniging Het Groene Laken benoemde Gerard op 20 mei 2019 tot erelid.