U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gerardus Martinus Kanters (1937-2019)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geert Kanters
G. Kanters.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Martinus Kanters
Roepnaam Geert, Gerard
Geboorteplaats Boerdonk (gemeente Erp)
Geboortedatum 27 februari 1937
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 20 mei 2019
Partner(s) Ieda Theresia Johanna Brans
Beroep(en) directeur, sociaal pedagoog

Gerardus Martinus (Geert of Gerard) Kanters (1937-2019) was in Deurne vooral bekend vanwege zijn grote inzet op het gebied van de zwakzinnigenzorg.

Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Geert was de zoon van landbouwer Wilhelmus Josephus Kanters (Erp 1903-1979 Veghel) en zijn eerste vrouw Johanna Maria Pretti (Uden 1907-1944 Erp).

Op 25 augustus 1966 trouwde Geert met Ied Brans uit Eindhoven.

Ze hebben twee kinderen:

 1. Marieke, (4 maart 1971)
 2. Willem, (9 augustus 1972)

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere school in Boerdonk ging Geert naar het gymnasium bij de paters Norbertijnen in Heeswijk en later in Gemert. Hij was verplicht na zijn middelbare schoolperiode in militaire dienst te gaan (1958 -1960). Vervolgens ging hij maatschappelijke hulp- en dienstverlening studeren aan de Sociale Academie in Eindhoven. Aan de universiteit van Tilburg studeerde hij onder andere sociale pedagogiek en in Nijmegen orthopedagogiek en andragogiek.

In de periode 1959 – 1964 werkte hij in verband met een bedrijfsstage onder andere bij de Sociaal Pedagogische Dienst in Helmond (verstandelijk gehandicaptenzorg). In zijn vakantieperiodes en tijdens zijn vrije dagen of weekends viel hij daar ad hoc in.

Na zijn afstuderen in 1964 kreeg hij een aanstelling als maatschappelijk werker bij de Sociaal Pedagogische Dienst in Amersfoort. In deze periode volgde hij de opleiding tot sociaal pedagoog aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.

Vervolgens werd hij benaderd door de Sociaal Pedagogische Dienst (SPD) in Helmond en ging daar op 1 januari 1967 aan het werk als adjunct-directeur bij de Pius XII Stichting te Deurne, bestuurlijk een onderdeel van SPD Helmond. Deze stichting verzorgde de schoolse en naschoolse begeleiding van leerlingen in het speciaal onderwijs in Helmond, Gemert, Someren, Asten en in Deurne op de Fatimaschool.

In de periode 1965-1988 had hij diverse parttime docentschappen in de vakken psychologie en verpleging, (ortho)pedagogiek, psychologie en maatschappijleer en was lid van de examencommissie van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC).

Van 1970 tot eind 1975 werkte hij in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Servatius in Venray (Limburg). Vandaar uit werd hij 1972 aangesteld als pedagogisch en maatschappelijk werker van het nieuw opgerichte instituut Nieuw Spraeland, een behandelinstituut voor verstandelijk gehandicapten met psychiatrische stoornis in Venray-Oostrum. Met de oprichting van dit instituut kwam er voor Limburg en Z.O. Brabant een scheiding tussen psychiatrische cliënten en verstandelijk gehandicapte cliënten met gedragsproblemen.

Op 1 januari 1976 werd Geert aangesteld als algemeen directeur van de Regionale Stichting Sociaal Pedagogische Dienst en keerde daarmee terug op het oude nest. In 1985 kreeg de stichting een nieuwe naam de Othmarusstichting, vernoemd naar pater Othmarus, een van de belangrijkste grondleggers van zwakzinnigenzorg in de regio Helmond.

Verder was Geert in 1995 medeoprichter van de Stichting Diomage, dochter van de Othmarusstichting en het Rijtven. Hij werkte in 1994 - 1995 mee aan de fusie tussen het Rijtven en de Othmarusstichting.

Op 1 januari 1996, na de fusie met Stichting Het Rijtven, ging Geert met vervroegd pensioen en besloot als jong-gepensioneerde samen met broer Martin van Deurne naar Santiago de Compostella te gaan fietsen.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

 • Bestuurslid en later voorzitter van de zogenoemde Boekelse "Studentenvereniging" (1952-1958).
 • Koorzanger Gregoriaans van het Boekelse kerkkoor Sint-Agatha.
 • Prins Carnaval van de Boekelse carnavalsvereniging De Knollekes.
 • Voorzitter Fatimaschool (MLK-school) te Deurne (1980-1990).
 • Secretaris van de landelijke koepelorganisatie Fiad te Utrecht (acht jaar).
 • Bestuurslid en later secretaris van de werkgeversvereniging Dagverblijven en Gezinsvervangende tehuizen (twaalf jaar, tot aan fusie in 1996).
 • Penningmeester van het regionaal, provinciaal en landelijk overleg Zwakzinnigenzorg (acht jaar).
 • Bestuurslid namens de gehandicapte organisaties van de regio van de Helsobedrijven te Helmond (acht jaar).
 • Voorzitter Stichting Beheer Bewonersgelden Nieuw Spraeland te Venray.
 • Bestuurslid Vrienden van Nieuw Spraeland te Venray.
 • Bestuurslid Stichting In Casa in Limburg (wetenschappelijk onderzoek).
 • Lid en later voorzitter van de stichting Gehandicaptenzorg Gewest Helmond (1996-2015).
 • Voorzitter Gepensioneerden Stichting ORO (1996-2006).
 • Lid Hoofdbestuur K.B.O. Brabant (1998-2012).
 • Medeoprichter lid/voorzitter van de Steun-stichting KBO Brabant (2000-2012).
 • Kringvoorzitter K.B.O. Deurne, Asten,Someren (1998-2010).
 • Vice-voorzitter bestuur van de Gerarduskerk Walsberg tot de fusie met de Sint-Willibrorduskerk (Deurne).

Boeken/literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • Een pensiontehuis voor verstandelijk gehandicapten 1967 - Beleidsnota ontwikkeld voor zowel dag- als nachtopvang voor kinderen en volwassenen, door G. Kanters.
 • Hulp tot zelfhulp middels het gezin - Nijmegen 1973. Een theoretische en evaluatieve benadering van de cliënt in de gezinsverpleging, geplaatst vanuit een psychiatrisch ziekenhuis, door G. Kanters.
 • De grenzen van het agogisch handelen binnen gezinsvervangende tehuizen en kleine internaten - Tilburg 1976 door G. Kanters, J. Platzbeecker en G. ten Tije. Onderzoek naar de begeleidbaarheid van bewoners met probleemgedrag.
 • Gezinsvervangende tehuizen en andere kleinschalige woonvormen - Nijmegen 1988 door G. Kanters, G. van der Leij, J. Platzbeecker en G. ten Thije. Plaatsbepaling in de zorg voor geestelijk gehandicapten en een onderzoek naar factoren die van invloed zijn op de begeleidbaarheid van de bewoners. (doctoraal examen vakgroep algemene pedagogiek Katholieke Universiteit Nijmegen).

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 1996 kreeg Geert uit handen van burgemeester Jan Smeets een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.