U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gerardushuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerardushuis Walsberg met rechts de kleuterschool foto Collectie: Ton Hartjens
Kleuterklas die gevestigd was in het Gerardushuis.
Sinterklaasfeest op de kleuterschool in Walsberg december 1979 in de klas van juffrouw Jeannette van Deursen.
Reünie 2016.

Het Gerardushuis, ook wel het Sint-Gerardushuis genoemd, functioneert vanaf september 1956 als ontspannings- en cultuurruimte voor de Walsbergse gemeenschap. Aanvankelijk was het tevens een kleuterschool.


Parochiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Walsbergse pastoor Van de Ven wilde ook een parochiehuis in de Walsberg, maar niet onder leiding van het parochiebestuur. Daarvoor zou hij toch nooit toestemming van het bisdom krijgen. De parochie had al te veel schulden.

Hij werd geholpen door de inspectie van het kleuteronderwijs. Als het parochiehuis er zou komen zou er ook een kleuterschool in ondergebracht worden, dan was er een financiële basis voor de totale exploitatie van het parochiehuis.

Om dit te realiseren werd de Stichting Gerardushuis opgericht. Harrie Beekman en Mien Valkenburg-Welp waren de belangrijkste animators van deze stichting. In september 1956 was het zover. Met Ria Peters als hoofdleidster en Nelly van de Broek als leidster werd de kleuterschool gestart.

Het Gerardushuis bestond toen nog uit één vleugel, die al gauw te klein bleek. Er werd een grote zaal gepland en gebouwd. In 1958 werd het zilveren priesterfeest van pastoor Van de Ven gevierd. De receptie was in de nieuwe zaal van het Gerardushuis. In zijn toespraak memoreerde de burgemeester dat de zaal wel een mooie aanvulling op het Gerardushuis was, maar dat er nog geen bouwvergunning afgegeven was.

Kleuters van toen ontmoeten elkaar[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 3 september 2016 werd op de vroegere kleuterschoollocatie in het Gerardushuis een bijzondere reünie gehouden. De lichting van geboortejaar 1950-1951, in 1956 de eerste leerlingen, werd uitgenodigd. Ook de kleuterleidsters van het eerste uur, Ria Peters en Nelly van den Broek waren aanwezig.

Ria Peters, bij de meeste mensen in Walsberg bekend als juffrouw Peters was er kleuterjuf vanaf het eerste uur in 1956 tot eind jaren tachtig. Nelly van den Broek - ofwel juffrouw Van den Broek - werkte alleen de eerste jaren als kleuterjuf. "Een leerkracht bij de voornaam aanspreken deed je vroeger gewoonweg niet. Sterker nog, toen we beide dames wilden uitnodigen wist ik de voornamen niet eens", vertelt Mien van Hoek, destijds op de kleuterschool beter bekend als Mientje Sanders. Ze was samen met Rita Buijs-Louwers, Cor Aldenzee en Theo Welten organisator van de reünie.

Volgens de twee juffen maken de kleuters van nu al veel meer mee dan de kleuters destijds in de jaren vijftig en zestig.Vroeger was het vaak huilen geblazen als een kind voor het eerst naar de kleuterschool werd gebracht. Mientje Sanders, mede-organisator van de reünie herinnerde zich vooral de goede tijd die ik ze op de kleuterschool had.

De reünie werd gehouden in het Gerardushuis, de plek waar het zestig jaar eerder begon. Iedereen kon de oude lokalen nog eens bekijken. Voor deze reünie melden zich 26 voormalige kleuters zich aan.

Bronnen, noten en/of referenties