U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gertruda Anna Maria Wijnands (1897-1974)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Gertruda Anna Maria Wijnands
02.869 - uitsnede.jpg
Foto: collectie Oudheidkamer
Persoonsinformatie
Volledige naam Gertruda Anna Maria Wijnands
Roepnaam Truus
Geboorteplaats Swalmen
Geboortedatum 21 februari 1897
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 3 augustus 1974
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) onderwijzeres
Juffrouw Wijnands bij de 3e klas van de lagere meisjesschool aan de Visser in 1937

Gertruda Anna Maria (Truus) Wijnands (1897-1974) was onderwijzeres en bekleedde daarnaast diverse maatschappelijke functies.


Truus was de oudste dochter van herbergier Hubertus Wijnands (1869-1936) en Margaretha Sleumer (Uithuizen 1869-1957). Vader Hubert werd geboren in Swalmen. Haar ouders verhuisden op 25 april 1901 van Swalmen naar Deurne en gingen wonen aan de Molenstraat. Truus bleef ongehuwd.

Na de lagere school ging ze op 24 april 1909, samen met Maria Anna van Baars (1897-1982), intern op kostschool bij de zusters Franciscanessen in Veghel. Na de voltooiing van haar studie keerde ze op 5 juni 1915 terug naar Deurne en vestigde zich aan de Visscher A.212.

Na enige tijd werkzaam te zijn geweest aan de lagere meisjesschool aan de Visser werd zij op 17 februari 1922 benoemd als onderwijzeres op de nieuwe openbare lagere school in de eveneens nieuwe Sint-Jozefparochie.

Op een later tijdstip moet Truus weer op de meisjesschool in de Visser teruggekeerd zijn want in september 1951 raakte ze, na enige tijd wegens ziekte op non actief geweest te zijn, arbeidsongeschikt en werd ze vervangen door juffrouw Lies Grootjans uit Heerlen.

Maatschappelijke functies

Naast haar taak als onderwijzeres was zij onder andere:

  • Leidster bij R.K. Gezinszorg
  • Lid van het kerkbestuur van de oude parochie waar ze tevens zorg droeg voor de boekhouding
  • Bestuurslid bij het Wit-Gele Kruis Deurne
  • Medewerkster van de HARK, de afdeling van het Rode Kruis die na de Tweede Wereldoorlog hulpgoederen verdeelde. Voor kleding konden grote en behoeftige gezinnen bij haar aankloppen in een ruimte aan de pastorie.

Onderscheiding

Voor het vele werk en haar liefde voor kerk en dorp ontving ze op 21 februari 1967 de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.