U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 13 nov 2011 om 11:05
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden
Ouwerling-Geschiedenis.jpg
Auteur H.N. Ouwerling
Uitgever Noud van den Eijnde
Uitgegeven 1933, heruitgaven 1963 en 1974
Portaal  Portaalicoon   Literatuur


Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden is de titel van het levenswerk van Hendrik Ouwerling, dat pas na zijn dood verscheen.

Het werk van 745 bladzijden beschrijft de geschiedenis van de voormalige gemeenten en heerlijkheden Deurne en Liessel en Vlierden vanaf de prehistorie tot de Franse Tijd, waarbij de nadruk ligt op de periode tussen 1648 en 1700. Het was een van de eerste boekwerken van enige omvang die de lokale historie van een dorp in Zuid-Oost-Brabant beschreef. In het boek zijn een aantal pentekeningen opgenomen van Piet Panhuizen.

Ouwerling deed voor zijn geschiedschrijving naast literatuuronderzoek vooral veel onderzoek in de administratieve archieven van de gemeente Deurne en Liessel en gemeente Vlierden, die destijds nog in het gemeentehuis in Deurne berustten. Het werk, dat achteraf met behulp van andere bronnen op veel plaatsen gecorrigeerd en uitgebreid kan worden, bevat nauwelijks bronvermeldingen maar het gebruik en de interpretatie van de door Ouwerling geraadpleegde bronnen blijkt in hoge mate betrouwbaar te zijn.

Op zijn sterfbed vroeg Ouwerling aan zijn vriend, de Helmondse onderwijzer Jac Heeren, om zorg te dragen voor de uitgave van het boek dat op dat moment al gedeeltelijk drukklaar was. Later verzorgde Jac Heeren ook nog de publicatie van een beknopte versie van dit werk, waarin veel letterlijke citaten werden weggelaten.


Het boek is aanwezig in de Bibliotheek van het heemhuis met de plaatscode 03.C.20