U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Gijsbertus Antonius van den Brink (1927-2014)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gijsbertus van den Brink
Bert van den Brink.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gijsbertus Antonius van den Brink
Roepnaam Bert
Geboorteplaats Laren
Geboortedatum 4 april 1927
Overl.plaats Geldrop
Overl.datum 28 juli 2014
Partner(s) Joanna Petronella Coleta Maria Roosen
Beroep(en) oprichter, directeur
Burgemeester Smeets reikte de ridderorde uit in 1992.
Op de foto uit 1989 het bestuur van het Deurne’s Industrieel Contact (DIC) met Bert, staand uiterst rechts. Voor de andere namen klik op het icoontje rechts
Foto: collectie Peter Aarts

Gijsbertus Antonius (Bert) van den Brink (1927-2014) was oprichter en directeur van de kalkzandsteenfabriek Hoogdonk in Liessel.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Gijsbertus was de zoon van Boudewijn Gijsbertus van den Brink (1889-1979)[1] en Johanna Pandelaar (1890-1970). In Liessel woonde hij op het adres L.275g (nadien gewijzigd in Hoofdstraat 35; het huidig adres is Hoofdstraat 104). In 1958 verhuisde hij naar de Warande in Deurne.  

Hij huwde met Joanna Petronella Coleta Maria Roosen (1930). Zij was een dochter van Petrus Cornelis Roosen (1899-1977) en Gerardina Johanna Antonia Jongbloets (1900-1980). Haar vader was in Oisterwijk geboren en haar moeder in Tilburg.

Het gezin telt vier kinderen:

  1. Boudewijn Stefanus (1954)
  2. Anet Agnes Maria (1959)
  3. Carien Gezzelina Maria (1961)
  4. Nicolette Agnes Maria (1963)

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Bert volgde na de lagere school mulo B en ging vervolgens naar de hts.

Hij was oprichter en directeur van een drietal kalkzandsteenfabrieken:

  • Hoogdonk in Liessel
  • Boudewijn in Ossendrecht
  • Silicaatsteen in Genk (België).

Bert heeft na de oprichting en start van de kalkzandsteenfabriek in 1958 aan veel mensen in de gemeente Deurne werkgelegenheid geboden. Tijdens het begin van de recessie van 1981 werkten er 54 mensen. Twee jaar later nog maar 24 maar in de jaren daarna groeide het bedrijf weer flink en begin jaren 90 toen Bert met pensioen ging, werkten er 72 mensen.

De Brink, een grote waterplas die na de werkzaamheden is overgebleven en zijn naam draagt, wordt nu gebruikt als viswater.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Bert stelde het overgrote deel van de archeologische vondsten op het terrein van de kalkzandsteenfabriek beschikbaar aan het Klok en Peel Museum in Asten. Ook Heemkundekring H.N. Ouwerling heeft een aantal versteende fossielen die afkomstig zijn van de Hoogdonk.

Verder heeft Bert een belangrijke bijdrage geleverd aan de restauratie van het orgel in de Gerarduskerk en het parochiehuis in de Walsberg.

Hij was vanaf het begin lid van het Deurnes Industrieel Contact (DIC) en jarenlang lid van de Lions Club Deurne.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bert verleende medewerking aan de totstandkoming van het boek Brabant tussen walvissen en mastodonten, fossielen uit Liessel, waarin de archeologische vondsten Hoogdonk worden beschreven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Volgens de overlijdensadvertenties in De Telegraaf van 30 april 1975 was hij medeoprichter en oud-commissaris van kalkzandsteenfabriek Rijsbergen en oud-commissaris van de steenfabrieken Boudewijn in Ossendrecht en kalkzandsteenfabriek Hoogdonk in Liessel.