U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Grenzen van Vlierden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 3 okt 2012 om 15:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De grenzen van de vroegere heerlijkheid en latere gemeente Vlierden stonden lang vast.


De eerste op schrift gestelde definitieve grensvaststelling van de heerlijkheid en later gemeente Vlierden dateert uit 1326, toen de hertog van Brabant aan de ingezetenen van de heerlijkheid Vlierden een zogenaamde uitgiftebrief van de gemene gronden uitreikte. Daarvoor moesten wel een bedrag en een jaarlijkse erfcijns worden voldaan.
De originele brief ging verloren, maar in 1462 werd daarvan een afschrift in opdracht van hertog Filips de Goede opgemaakt. Uit die brief blijkt dat de grens als volgt liep:

van ‘Bruystens vonder van Heese’ (Hees) de Oude Aa of Vlierdense Aa stroomopwaarts volgend tot de Donschot, vandaar via de ‘Stalberch’ (Galgenberg) naar het blokhuis op Leensel. Verder werd de Astense Aa stroomafwaarts gevolgd via de watermolens van Ruth en Stipdonk tot ‘Mr. Gerits pael aen die Bochorse’ en werd de Weijer stroom op aangehouden tot de ‘Briersche Wijer’ waar een grenspaal stond. Vervolgens liep de grens tot een grenspaal aan de Deurnese weg in de buurt van het voormalige woonwagenkamp en vandaar naar de ‘Overstadt’ aan de Oude Aa en verder stroom op met enkele knikken via ‘Sproefhuyse’, de ’Hooge Sijp’ en ‘Papenvoirt’ naar het beginpunt.

Rond 1830 bestonden nog verschillende grenspalen, te weten:

Nog lang heeft bij Stipdonk langs de Zuid-Willemsvaart een kleine grenssteen gestaan met aan de ene kant ‘Gem. Vlierden’ en aan de andere kant ‘Gem. Lierop’, welke daarna door inwoners van Lierop en Vlierden verschillende keren op ludieke wijze is verplaatst.