U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Griebus

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Griebus, ook wel aangeduid als Griebes is een vroegere benaming voor het gedeelte van de huidige Nastreek tussen de Halvemaanweg en de Ommezwanksedijk.


In 1953 kreeg de Griebus als officiële naam: Griebusdijk. Later ging het Nastreek heten.

De Dikke van Dale geeft als betekenis van gribus:

  • een bouwvallig of onooglijk verblijf huis, waarin naar verhouding te veel gezinnen wonen; (ook) slecht huis, hoerenkast.

Als we in het door Hans van Hoek geschreven boek "Het Deurnes Dialect" het woord griebus opzoeken dan treffen we kortweg als verklaring aan: achterbuurt.

Kinderen van de Griebusdijk werden er op school mee geplaagd en daarom stelde het raadslid Driek van den Berkmortel voor om de straatnaam te veranderen in bijvoorbeeld Populierendijk, immers de weg was omzoomd met populieren. Uiteindelijk werd het de Nastreek.

Branden[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de meest trieste momenten van het verleden van de Griebus is wel de brand van 29 maart 1933. Op die woensdag brandden rond 9 uur 's avonds twee woningen af van een blok van drie, bewoond door de families H. Verbakel en T. Verbakel. Van de schamele inboedel kon slechts weinig gered worden. De derde woning van de familie Verhees bleef gespaard. Dat de brandweer slechts weinig kon uitrichten kwam volgens het krantbericht mede doordat de toegangsweg naar de huizen erbarmelijk slecht was.

Ook de nachtelijke brand van 5 juli 1937, amper vier jaar na de vorige, legde een blok van twee woonhuizen in as. Ook de bewoners N. van der B. en T. van der B. konden weinig van hun inboedel redden. Deze keer verhinderde gebrek aan bluswater adequaat ingrijpen van de brandweer.

Bezig met het laden van de kaart...