U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Groente- en fruithandel Van Dijk

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto: collectie gemeente Deurne
Collectie briefhoofden heemkundekring H.N. Ouwerling.
Collectie briefhoofden heemkundekring H.N. Ouwerling.
Mientje van Dijk.

Groente- en fruithandel Van Dijk werd begin 20e eeuw door Narus van Dijk, toen nog werkzaam op het zuivelfabriek Sint Isidorus in Deurne, opgericht.


Narus trouwde in 1916 met Johanna van Dijck uit Merselo. Het echtpaar Van Dijk-van Dijck begon in 1920, in de voorkamer van een boerenwoning aan het Haageind, met de verkoop van groente en fruit. In 1944 werd zijn zaak bij de bevrijding vrijwel met de grond gelijk gemaakt.

Pas na twee jaar, in 1947, kon Narus een nieuwe winkel betrekken. De twee zonen Gerard en Jan werkten ook mee in het bedrijf van Narus van Dijk. Veel groente werd zelf geteeld.

In 1956 nam zoon Gerard de zaak van zijn vader over. In 1961 trouwde hij met Mientje van der Heijden (1935-2006) uit Meerveldhoven. Later kreeg ze de bijnaam Gemüse Mientje. Gerard ging met paard en wagen groente venten terwijl zijn vrouw Mientje de klanten in de winkel bediende.

In 1970 was de groentezaak aan uitbreiding toe. Er kwam een grotere en moderne winkelvoorziening met twee etalages. In 1980 werd er een groentehal gebouwd voor meer opslag en met moderne machines. De derde generatie, zoon Leon, ging in het bedrijf meewerken.

Dagelijks verwerkte Gerard verse groenten, nu echter alles machinaal. De vele soorten groenten en fruit, al of niet gesneden en verpakt, kwamen uiteindelijk in de winkel terecht.

In 75 jaar was er veel veranderd in de groente- en fruithandel bij Gerard van Dijk. Alleen de plaats van de winkel was na al die jaren onveranderd. Het Weekblad voor Deurne was het heuglijke feit in maart 1995 ook niet ontgaan. 75 Jaren Groente en Fruithandel Van Dijk en Van de huiskamer naar een moderne groente- en fruitzaak waren de koppen.

Een kijkje in de winkel.
Foto's: collectie Nellie van Wetten