U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Handboogschutterij Kunst en Vriendschap

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Handboogschutterij Kunst en Vriendschap uit Liessel aan de achterkant van het parochiehuis. Foto gemaakt bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 1947.
Pastoor Van Kemenade, zegent na de verbouwing de handboogaccomodatie van Handboogschutterij Kunst en Vriendschap in.

Handboogschutterij Kunst en Vriendschap had haar eerste thuisbasis bij café Veltmans in Liessel en werd opgericht op 17 juli 1922, waarbij zich meteen 34 leden aanmeldden.


Volgens artikel 1 van het reglement was het doel van deze vereniging tweeledig, namelijk zich oefenen in het schieten met de handboog en gezellig samenzijn.

In de beginjaren werden jaarlijks zogenaamde hazenconcoursen georganiseerd.

Op 14 januari 1924 hield de vereniging een teerdag in café Veltmans. Voor de middag werden de café's in het dorp bezocht en 's middags rond drie uur kwamen de leden terug bij Veltmans om er van een diner te genieten. Daarna werd er een kaartje gelegd. Na het souper werden er liederen gezongen, op de piano begeleid door de president Peter Winters. Ook diens broer J. Winters wist de toehoorders te boeien met zijn prachtige baritonstem.

Bij het koningschieten in 1928 werd G. Hanssen koning.

jaar voorzitter secretaris penningmeester leden/commissarissen
1922 Peter Winters Leo van Lierop P. Gitzels penningmeester G. Hanssen
H. van Doorne
1952 Peter Winters Willem Aarts G. Hansen
Meulendijks
H. Smits
1962 Sjaak Winters W. Aarts M. Janssen A v. Kessel
M. Janssen
1972 Sjaak Winters Lenard Joosten G. Goossens A. van Kessel
Fr. Manders
1982 Sjaak Winters Lenard Joosten M. G. Goossens Karel Jentjens (vicevoorzitter)
Ger. Goossens

Tijdens de oorlogsjaren werd in café Veltmans op bepaalde tijden ook in competitieverband met de luchtbuks met 'pluisjes' geschoten op een schietschijf.

Op 14, 20 en 21 juli 1957 organiseerde deze vereniging in verband met het 35-jarig bestaan een groot nationaal concours. In 1962, 1972 en 1982 gebeurde dat opnieuw bij het 40-, 50- en 60-jarig bestaan.

Na de sluiting van het clubhuis café Veltmans moest men op zoek naar een nieuwe accommodatie. Tijdelijk werd gebruik gemaakt van de zaal van café De Sportvriend. Na enkele jaren werd verhuisd naar café 't Oude Brouwhuis. Daarna verhuisde men naar café 't Kleine Verschil. De naam anno 2016 van deze locatie is brasserie de Hoofdzaak.

Het meest prominente lid van de vereniging was Tiny Reniers, meervoudig Nederlands kampioen en drie keer deelnemer aan de Olympische Spelen.