U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Harrie Adriaensen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harrie Adriaensen
Harry adriaensen 1988.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Harrie Adriaensen
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Alphen en Riel
Geboortedatum 21 mei 1941
Beroep(en) pastoor
Pastoor Harrie Adriaensen.

Harrie Adriaensen was van 1988 tot 1993 pastoor in de Heilige Geestparochie in Deurne-West.


Hij is de oudste zoon uit een gezin van zeven kinderen. Zijn vader was chauffeur bij een mengvoederfabriek.
Na de lagere school in Alphen is hij op dertienjarige leeftijd naar het klein seminarie bij de paters Capucijnen in Oosterhout gegaan om daar voorbereidende studies te volgen voor het priesterschap. In 1962 trad hij officieel in bij de Orde der Minderbroeders Capucijnen. Via Helmond is hij later naar Udenhout gegaan en vandaaruit heeft hij aan het Gemeenschappelijk Instituut voor Theologie, de voorloper van de Theologische faculteit aan de Katholieke Universiteit van Tilburg , filosofie en theologie gestudeerd.

Zijn priesterwijding vond plaats op 29 juli 1969 te Tilburg door de bisschop van het Indonesische Bogor.
Op eigen verzoek werd hij door zijn kloosterorde uitgzonden naar Kalimantan Barat (West-Berneo) Indonesië. Met een groepje mede-Capucijnen trok hij op Borneo van dorpje naar dorpje en bracht er de Blijde Boodschap. Na tien jaar parochiewerk kreeg Harrie Adriaensen op Borneo de leiding over een internaat, een onderwijsinstelling met ruim vijfhonderd leerlingen

In 1988 keerde Harrie Adriaensen noodgedwongen terug naar Nederland. Hij was in de Indonesische hoofdstad Djakarta geopereerd, maar die ingreep was niet helemaal geslaagd. Hij kwam met ziekteverlof terug naar het Westen waar hij in alle rust kon herstellen. Aanvankelijk was het nog de bedoeling dat hij opnieuw naar Indonesië zou gaan, maar daar kwam uiteindelijk niets van en hij raakte ervan overtuigd dat hij maar beter was om in Nederland te blijven.

Weer wat op krachten gekomen aanvaardde hij een tijdelijk baan als pastoor in Someren en solliciteerde vervolgens in Deurne waar destijds twee mogelijkheden waren. Zowel in Zeilberg als in de Heilige-Geestparochie was een nieuwe pastoor nodig. Hij koos uiteindelijk voor de Heilige-Geestparochie: “in Zeilberg hadden ze nog zo'n echte deftige pastorie, terwijl ik in de Heilige geestparochie in een rijtjeshuis aan de Beethovenlaan kon gaan wonen”.

De 46-jarige Harrie Adriaensen begon op 18 maart 1988 vol overgave aan zijn klus als derde pastoor in Deurne-West maar het werd toch niet wat hij ervan gehoopt had. Na vijf jaar pastoraatwerkzaamheden in de Heilige Geestparochie kwam hij tot de conclusie dat dit werk hem niet lag en besloot om per 1 juli 1993 de Heilige Geestparochie weer te verlaten. Hij benadrukte dat zijn beslissing niets met Deurne te maken had maar alles met het verschil in leefwijze tussen Nederland en Indonesië. De mededeling van Adriaensen kwam voor het parochiebestuur niet onverwacht maar voor de 2700 parochianen was het een donderslag bij heldere hemel.

Toekomstplannen had Harrie Addriaensen op dat moment nog niet, hij trok zich terug om zich in alle rust te beraden over zijn verdere toekomst: "Misschien ga ik straks iets doen in de verzorging of de verpleging", "Of iets met de Derde Wereld dat ligt mij ook wel. Maar geen parochiewerk meer”

Zie ook het overzicht: Pastoors van de Heilige Geestparochie