U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heemkamp Deurne 1983: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
[[Bestand:10.993.jpg|thumb|300px|Pauze van de deelnemers tijdens het 35ste heemkamp]]
[[Bestand:10.993.jpg|thumb|300px|Pauze van de deelnemers tijdens het 35ste heemkamp]]
[[Bestand:11.017.jpg|thumb|200px|Pauze tijdens het 35ste heemkamp Anneroos Quispel en [[Sjaak Obers]]]]
[[Bestand:11.017.jpg|thumb|200px|Pauze tijdens het 35ste heemkamp Anneroos Quispel en [[Sjaak Obers]]]]
Het 35ste '''heemkamp''' van Brabants Heem werd in '''Deurne''' in '''1983''' gehouden onder het motto ''gezegend het land waar het kind zijn moer verbrandt''  van woensdag 3 tot en met zaterdag 6 augustus.
Het 35ste '''heemkamp''' van Brabants Heem werd in [[Deurne]] in '''1983''' gehouden onder het motto ''gezegend het land waar het kind zijn moer verbrandt''  van woensdag 3 tot en met zaterdag 6 augustus.





Versie van 3 sep 2015 11:22

Onder de "kampbescheiden" bevond zich een boekje met 56 pagina's informatie over Deurne en met op de middenpagina's het programma van het 35e heemkamp
Pauze van de deelnemers tijdens het 35ste heemkamp
Pauze tijdens het 35ste heemkamp Anneroos Quispel en Sjaak Obers

Het 35ste heemkamp van Brabants Heem werd in Deurne in 1983 gehouden onder het motto gezegend het land waar het kind zijn moer verbrandt van woensdag 3 tot en met zaterdag 6 augustus.


Het eerste heemkamp werd in 1949 in Alphen gehouden.
Dat de beugelsport in Deurne terugkeerde was te danken aan het feit dat leden van heemkundekring H.N. Ouwerling tijdens het heemkamp in Kaatsheuvel kennis maakten met deze sport.

De vijfendertigste editie werd door heemkundekring H.N. Ouwerling georganiseerd. Tijdens het kamp kregen de 125 deelnemers een goede indruk van Deurne en haar omgeving. Thuisbasis bij het evenement was gemeenschapshuis De Vierspan. Er werd ook deelgenomen aan twee fietstochten.

In tegenstelling tot wat de gemiddelde toerist in drie dagen van onze streek te zien krijgt, was hier sprake van een grondige kennismaking. De deelnemers werden ondergebracht bij leden van de kring. Onderdeel van het programma was een lange fietstocht door de Peel, waarbij Griendtsveen en Helenaveen werden aangedaan en een demonstratie turfsteken werd bekeken op Den Bult achter de Craijenhut. In het avondprogramma traden de volksmuziekgroepen Moek en de Heusdense volksmuziekgroep Horlepiep gezamenlijk op. Tijdens de derde avond werd de toneelvoorstelling 'Schon Volk' door Toneelgezelschap De Klotlanders in Zeilbergs dialect opgevoerd.

Tijdens de tweede fietstocht werd een bezoek gebracht aan museum De Wieger en aan het museum Jan Vriends en het Nationaal Beiaardmuseum, beide in Asen. Halverwege deze tocht rustte men uit aan de boorden van de Oude Aa, het natuurreservaat van Brabants Landschap.

Op zaterdag, de sluitingsdag, namen de deelnemers deel aan een eucharistieviering in de Gerarduskerk in Walsberg, waarbij ook de vier Deurnese gilden aanwezig waren. Na afloop vendelden deze gilden in de nabijgelegen kasteeltuin. Na een bezoek aan de Sint-Willibrorduskerk werd het heemkamp afgesloten met een Brabantse koffietafel in De Vierspan.

Deurne genoot gedurende drie dagen bijzondere belangstelling. Mede door de aanwezigheid van speciale genodigden zat De Vierspan bij het avondprogramma op vrijdagavond boordevol. Onder de speciale gasten bevonden zich burgemeester Van Genabeek, de voorzitter van Brabants Heem mr. Fr. Speetjens, deken H. Tops, het college van B. en W van de gemeente Deurne en het bestuur van de stichting Brabants Heem.

Klik op een van de foto's hieronder voor meer informatie.