U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

De Heide

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Heide)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liessel in 1890 met nog veel heidegebied

.

De Heide is zowel een toponiem als een adresaanduiding die voorkomt op de huizenlijsten van Historische huisnummering van Wijk C 1914-1930 en van Historische huisnummering van Wijk L.


Het toponiem De Heide betreft het heidegebied westelijk van de Peel en ten oosten van het dorp Liessel. De noordgrens was de Vreewijksche Loop, de zuidgrens was Soeloop. In dit gebied lagen vennen, zoals Dolle Kuilen en Vaalwater.

Dit heidegebied was eigendom van de gemeente Deurne en Liessel. Vanaf ongeveer 1880 breidde het bebouwde en ontgonnen areaal van Liessel zich uit, vooral oostwaarts. Hiertoe werden percelen heide door de burgers van de gemeente gekocht. De heidegrond werd omgezet in landbouwgrond en er werden boerderijen gebouwd, als voorbeeld Straatsebaan 5 en Moorveld 15.

De bewoning werd aangeduid met (De) Heide, vanaf 1914 aangevuld met C-nummers en vanaf 1930 gevolgd door de L-nummering. Het laatste stuk heide van ongeveer 20 hectare werd in 1953 verkocht, aan kalkzandsteenfabriek Hoogdonk, waarna die begon met zandwinning en productie van kalkzandstenen.

Na de invoering van straatnamen met huisnummers in 1955 verdween de naam (De) Heide