Rondom de Mussenkeet
Ed van de Kerkhof vertelt in 276 pagina's de bewogen geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel.
Voorintekening tot 20 oktober aanstaande voor slechts € 14,95: Klik hier!

Heilige Cornelius Broederschap

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint Cornelius, Pope. Line engraving by F.A. Ludy. Wellcome V0031898.jpg

De Heilige Cornelius Broederschap in Zeilberg werd op 26 juli 1920 door monseigneur Diepen, bisschop van Den Bosch, opgericht onder de naam Broederschap van den H. Cornelis, Paus en Martelaar.


De verering van Sint Cornelius, beschermheilige tegen kinderziektes, jicht, stuipen, vallende ziekte en andere zenuwkwalen, werd in Zeilberg geïntroduceerd door pastoor Piggen, die in 1914 de eerste pastoor van de zelfstandig Sint-Willibrordusparochie in Zeilberg.

Nog in 1992 kon men zich tijdens de jaarlijkse bedevaart voor en na de kerkdiensten in de sacristie laten inschrijven als lid van deze broederschap.

In 2014 werd het H. Cornelius Genootschap in het leven geroepen, dat zich tot doel stelde om de bedevaart en traditie in Zeilberg levend te houden. Het genootschap is onderdeel van de Werkgroep Vieringen SCC Den Draai.

Bij gelegenheid van Sint-Corneliusviering op 5 mei 2019 bracht het genootschap een jubileumprentje uit met 'daarin informatie over de heilige, een oud noveengebed ter ere van Sint-Cornelius en een H. Corneliusgebed.