Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Helena Maria Jacobia van Hulst (1922-2008)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Leny van Hulst
28.799.jpg
Foto: collectie Erik Vink
Persoonsinformatie
Volledige naam Helena Maria Jacobia van Hulst
Roepnaam Leny
Geboorteplaats Veldhoven
Geboortedatum 16 mei 1922
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 1 maart 2008
Partner(s) Peter Vink
Beroep(en) verpleegster
Huwelijk van Peter en Leny op 8 januari 1947.
Foto: collectie Nel van Kessel

Helena Maria Jacobia (Leny) van Hulst (1922-2008), in Deurne beter bekend onder de naam Leny Vink, was een bekende persoonlijkheid in Deurne. Jarenlang zat ze achter de kassa van de bioscoop Bio Vink, die ze samen met haar man Peter Vink runde.


Leny was een dochter van de landbouwer Franciscus van Hulst (1890-1976) en Johanna Maria Brans (1887-1960). Haar vader werd in Veldhoven geboren en haar moeder in Strijp.
Ze is geboren en getogen in Veldhoven en werkte voor haar huwelijk als verpleegster in het toenmalige binnenziekenhuis in Eindhoven. Na de Tweede Wereldoorlog leerde zij Peter Vink kennen. In 1948 trouwden zij en kwam ze in Deurne wonen, boven de bioscoop. In 1951 werd hun zoon Erik geboren.

Er werkten in die tijd vijf mensen in de zaak. Voor aanvang van een film zat Leny steevast achter de kassa en tijdens de pauze stond ze achter de bar in de foyer en verkocht ze versnaperingen en drank. Samen met haar man runde ze bijna veertig jaar lang het bioscoop-theater “Bio Vink” aan de Helmondseweg 2 in Deurne.

In haar vrije tijd was ze creatief en vervaardigde ze een groot aantal wandkleden en beeldengroepen. Als echtgenote van de schrijver en bioscoopexploitant Peter Vink, die ze dertien jaar overleefde, was en bleef Leny een bekende en graag geziene persoonlijkheid die met iedereen een praatje maakte.

Leny was 20 jaar als vrijwilligster betrokken bij het ziekentriduüm in de Walsberg. In 2007 werd ze verpleegd in verpleeghuis De Berken in Milheeze en nam ze als 85-jarige aan de laatste gehouden triduüm deel.

Mieke Knapen uit Griendtsveen schreef een boek met als titel "Binnenkort in dit theater - Bio-Vink 1941-1985 van schouwburg tot bioscoop". Het boek kan mede ook als een hommage aan Leny Vink gezien worden.

Op 6 maart 2008 werd in een plechtige uitvaartdienst in de Sint-Willibrorduskerk afscheid van haar genomen waarna ze bij haar echtgenoot op begraafplaats Jacobshof te Deurne-West werd begraven.