U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Helleman

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2022 om 12:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

Met de Helleman wordt het gebied aangeduid tussen de Stationsstraat en de Helmondseweg, westelijk van de Heuvelstraat.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger strekte de Helleman zich ook nog uit ten noorden van de Helmondseweg, die volgens het kadastraal minuutplan in 1832 de Hellemanschedijk heette, tot aan de Zandbosweg. In 1832 omvatte het de kadastrale percelen sectie B 70-202.Later werd ook het gebied rond de Schutsboom tot de Helleman getekend.[1] Door het gebied de Helleman liep voorheen de Hellemanse Loop, een rechte, gegraven afwatering.

Naamsverklaring[bewerken | brontekst bewerken]

Ton Spamer maakte op goede gronden aannemelijk dat de naam van de afwateringsbeek niet ontleend is aan die van de belendende percelen maar dat omgekeerd Helleman oorspronkelijk de benaming voor het loopje was en later is overgegaan op de aangrenzende gronden.

Een mogelijke verklaring van de herkomst van de naam wordt gegeven in een verkoopakte uit 1602, waarbij Aert Jansen Verhaegh aan Seger Jansen een stuk land in de Heelman verkocht. Daarbij werd genoteerd dat hij het stuk land eertijds gekocht had van Cornelis Golis, dat die het op zijn beurt verkregen had Jan Pieks, de man van Margriet Gelders, en dat het daarvoor van Gelder van Heel was.[2]

Vroegste vermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de vroegste vermeldingen van de Helleman betreft een akte uit 1539 waarin sprake is van hen gedeelt van een stuck erfs metten tymeragien dair op staende, genaemt den Heelman [3]

Woningbouw[bewerken | brontekst bewerken]

In de raadsvergadering van maandag 26 februari 1951 werd een krediet gevraagd om de gronden in dit gebied bouwrijp te maken. Het betrof het aanleggen van een riolering vanaf de boerderij van Harrie van de Vranden tot de Rijtvenseloop, het verbeteren van deze loop tot aan het Zandbos met daarbij het plaatsen van een pompinstallatie. Voor de bestrating vanaf Van de Vranden tot het terrein van de toekomstige R.-K. Technische School Deurne werd nog eens 60.000 gulden gevraagd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 8-7-1884 - Provinciaal bestuur BHIC toegang 17 inv.nr. 6516
  2. 13 maart 1602 RHCE archief schepenbank. Deurne inv. nr. 85 deel 2 folio 5 verso
  3. 31-12-1539 RHCE Recht. arch. Deurne inv. nr. 73 blad 45