U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Helmondseweg 25

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Het pand Helmondseweg 25 droeg lange tijd de naam tisaltijdwa


Chronologie

  • Bij de invoering van het kadaster in 1832 was hier nog geen bebouwing. Het terrein van dit pand vormde een onderdeel van het weiland sectie E nr. 5, dat destijds eigendom was van baron de Smeth. Dat weiland was weer een onderdeel van de eeuwenoude laathof hoeve Ten Velde.
  • Op 21 juli 1925 verkocht postdirecteur Emilius Maria Josephus van de Ven in het koffiehuis van Henricus (Harry) Goossens tijdens een openbare verkoop het perceel sectie E 1587 voor 5000 gulden aan Hermanus Johannes Jansen uit Driebergen.
  • In 1926 kocht schoenmaker Wilhelmus Wessing het perceel tuin sectie E 2196, groot 3240 m2, van Hermanus Johannes Jansen.
  • In 1929 kocht de metselaar Wilhelmus Hendrikus van Bakel van Wessing het perceel dat na hermeting sectienummer E 2263 had gekregen. Op 7 maart 1929 kreeg hij een bouwvergunning.
  • Op 7 september 1981 verkocht Hendrikus Frederik Gertruda van Bakel, hoofdagent van politie te Valkenswaard en zoon van Wilhelmus H. van Bakel, het perceel Helmondseweg 25, kadastraal K 250 huis, schuur en tuin groot 420 m2. aan banketbakker Martinus Petrus (Thijn) van den Berg. Vanaf toen ging het huis, naar het stopwoord van diens vrouw, tisaltijdwa heten.[1]
Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. J. Bakens - Wetenswaardigheden over bewoners en panden De Visser, Helmondseweg, Zandbosweg 15, Aaltje Reddingiusstraat, Heuvel, Heuvelstraat, Postpaadje. Streekarchivariaat Peelland Deurne 1996