U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hendricus Antonius Hendriks (1920-1999)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendricus Antonius Hendriks
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendricus Antonius Hendriks
Roepnaam Harrie,
bijnaam "De Puistenkoning"
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 24 januari 1920
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 4 februari 1999
Partner(s) Jeanne van Leuken
Bidprentje NBA
Stamboom.png Hendriks

Hendricus Antonius (Harrie) Hendriks (1920-1999) was zakelijk zeer succesvol en kreeg in zijn Vlierdense periode de bijnaam De Puistenkoning.

Harrie was een zoon van de Vlierdense landbouwer Hendrikus Hendriks (1884-1949) en Catharina (Trien) van den Eijnden (1886-1956). Harrie groeide op aan het vroegere Schooteind (voorbij), achteraan op Belgeren A.87. Dat adres werd gewijzigd in A.97, vervolgens in Belgeren A.76 buiten. Voor zijn huwelijk woonde hij nog bij zijn moeder Trien Hendriks, tegenover veehandelaar Driekske van Tilburg.

Hij bouwde een nieuwe woning op het adres V.110a, het huidige adres Hogezijdeweg 124, waar hij na zijn huwelijk met zijn echtgenote ging wonen. Op dit adres dreef hij zijn handel in (peel)puisten (boomstronken) die hij als brandstof verkocht aan bakkers. Na de Tweede Wereldoorlog begon de puistenkoning hier zijn handel in legerjeeps. Na zijn verhuizing naar Helmond had hij zijn levensbestemming gevonden. Zijn handel in legerjeeps groeide uit tot de Opelgarage in Helmond met dependances in Deurne aan de Doctor Huub van Doorneweg, Haarlem en Goes.

Daarnaast zette hij zich op vele fronten in ten behoeve van het Helmondse gemeenschapsleven. Zo was hij van 1962 tot 1967, en na een onderbreking wegens gezondheidsproblemen, van 1974 tot 1986 lid van de gemeenteraad in Helmond. In zijn eerste periode was dat als KVP-er. Naderhand verkoos hij kandidaat te staan voor de door hem opgerichte partij de Onafhankelijke Groepering Helmond. Het raadslidmaatschap vervulde hij op karakteristiek zakelijke en nuchtere wijze, waarbij hij de gemeente als bedrijf benaderde.

Het Helmonds Muziek Corps, waarvan hij beschermheer was, en de afdeling Helmond van de Nederlandse Hartstichting mochten zich in zijn warme belangstelling verheugen.

Als blijk van waardering voor zijn maatschappelijke inzet werd hij op 29 april 1988 onderscheiden als ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op woensdag 10 februari 1999 namen zeer velen tijdens een uitvaartdienst in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Helmond afscheid van Harrie Hendriks.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Interview in het Eindhovens Dagblad van 1 mei 1993 bij gelegenheid van zijn gouden huwelijksfeest.