DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne
Raboclubsupport.png

Hendricus Antonius van Lieshout (1917-1945)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendricus Antonius van Lieshout
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendricus Antonius van Lieshout
Roepnaam Hendrik
Geboorteplaats Helenaveen
Geboortedatum 27 januari 1917
Overl.plaats Soissons (Frankrijk)
Overl.datum 11 juni 1945
Beroep(en) tuinier
Stamboom.png Van Lieshout

Hendricus Antonius van Lieshout (1917-1945) overleed in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk ten gevolge van tuberculose.


Hendrik was een zoon van de veenarbeider Henricus van Lieshout (1883-1967) en Anna Maria Hendrica Kartner (1887-1954). Hij woonde zijn hele leven in Helenaveen.

Hij werd op 8 oktober 1944 bij de kerkrazzia in Helenaveen met veel anderen, onder wie zijn broer Albert (1922-1945), naar Duitsland gedeporteerd.[1]

Hendrik verbleef tijdens de bevrijding in Lager 24, het Dodenkamp Reppner, waar de zieke en arbeidsongeschikte gevangenen geplaatst werden. De meeste gevangenen overleden door slechte verzorging of kregen een dodelijke injectie. Hendrik had tuberculose. Hij was daar zo door verzwakt dat terugkeer naar Nederland niet mogelijk was.

In mei 1945 werd Hendrik per vliegtuig overgebracht naar Reims (Frankrijk) en opgenomen in de tuberculose-afdeling van het U.S. Army-Hospitaal.

Hij werd naar Nederland overgebracht en samen met zes anderen herbegraven in het Oorlogsgraf op de Begraafplaats r.-k. kerkhof Helenaveen.

Bronnen, noten en/of referenties