Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Hendricus Gerardus Martens (1939)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendricus Gerardus Martens
Harrie-Martens.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendricus Gerardus Martens
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 1 februari 1939
Partner(s) Catharina (Rina) Sleegers (1940)
Beroep(en) onderhoudsbankwerker, zweminstructeur, muzikant, tekenaar-schilder, schrijver, Amateurhistoricus
Als drummer bij cabaret in het parochiehuis in Liessel tijdens een KAB feest. Foto circa 1960. Foto collectie LHE.
Harrie als tamboer van het Sint-Hubertusgilde.
Klik op het icoon voor meer informatie. Foto collectie Ton Hartjens
Klik op het icoon voor meer informatie

Hendricus Gerardus (Harrie) Martens (1939) is in Liessel vooral bekend als muzikant en betrokken gemeenschapsmens.


Familie en gezin

Harrie is de oudste zoon uit het gezin van zes kinderen van Johannes Matheas (Haske) Martens (1907-1982 en Huberdina Huberta (Berta) Strijbosch (1911-1989).

Op 20 september 1962 huwde hij met Catharina (Rina) Sleegers, (1940) uit Liessel. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren:

  1. Hans, (1963)
  2. Carry, (1969)

Algemeen

Na de lagere jongensschool in Liessel volgde hij een technische opleiding aan de ambachtsschool in Deurne en Helmond en werkte vervolgens als onderhoudsmedewerker bij diverse bedrijven in Helmond en Deurne. Tijdens en na zijn militaire diensttijd volgde hij vele cursussen waardoor hij zich vooral op artistiek vlak verder ontwikkelde. Zowel muziek als beeldende kunst hadden zijn interesse.

Vanaf midden jaren 1970 was hij bij sporthal/zwembad De Schop in Asten als zweminstructeur betrokken en werkte daarna nog jarenlang in verschillende andere functies bij de gemeente Asten.

Muziek

Tijdens zijn jeugdjaren trad hij regelmatig als drummer op in verschillende gelegenheidsorkestjes. Harrie is ook een aantal jaren als tamboer lid geweest van het Sint-Hubertusgilde, toen dit niet meer te combineren was met zijn activiteiten als muzikant is hij ermee gestopt. Vanaf circa 1960 speelde hij als drummer en conferencier in diverse regionaal optredende amateurorkesten zoals De Wally's, De Marjo's en De Vrolijke Jantjes. Door het steeds groeiende succes besloot hij in 1967 om als beroepsmuzikant/entertainer verder door het leven te gaan. In die periode werden er in de BeGe Studio in Deurne verschillende singles opgenomen en uitgebracht. Jaren later speelde hij, toen weer als amateur, onder andere bij De Wally's, De Mini Band en bij Duo Martens. In zijn vrije tijd tekende en schilderde hij als autodidact en ontwikkelde zich verder in de beeldende kunst. Doordat zijn zoon Hanz ook in muziek geïnteresseerd was is in de jaren 1980 door hen de WRS Workshop Recording Studio opgericht.

Samen hebben ze vanaf 1980 enkele jaren als Duo Martens opgetreden.

Beeldende kunst

Zijn hobby’s het tekenen en schilderen werden vanaf midden jaren 1980 steeds belangrijker. Hij organiseerde, samen met verschillende regionale beeldende kunstenaarsgroepen, vele exposities in de regio.

Het lidmaatschap van Arte et Eidos leverde, samen met het volgen van workshops en kunstoriëntaties, een positieve bijdrage aan zijn artistieke ontwikkeling.

Vanaf het jaar 2000 gaf hij in Liessel een schilderscursus waaruit de schildersgroep Upstairs ontstond. Met die groep werd jaarlijks in Liessel een expositie georganiseerd.

Heemkunde

Zijn interesse voor historie ontstond eind 20e eeuw bij zijn deelname aan de voorbereiding en organisatie van het dubbeljubileum van de parochie en de Sint-Willibrorduskerk van Liessel. Bij die gelegenheid verscheen ook zijn eerste boek. In 2005 werd hij lid van heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne en van 2014-2016 maakte hij deel uit van de werkgroep Tentoonstellingen.

In 2008 kwam op zijn initiatief de werkgroep Liessels Historisch Erfgoed tot stand. Deze werkgroep verzamelt allerlei historisch materiaal uit Liessel en werkt daarbij nauw samen met heemkundekring H.N. Ouwerling.

Maatschappelijke functies

Bibliografie

  • In 2001 verscheen zijn eerste boek De historie van Liessel in beeld.
  • De hoeveelheid in zijn eerste boek verzamelde informatie, die geen directe lijn had met geloof en kerk, was zo groot dat hij in 2007 een tweede boek Van Leysel tot Liessel kon uitbrengen. Bij de presentatie van dit boek werd hij uitgeroepen tot N'en Echte Lijsselse Mens.
  • In 2010 werd een herdruk uitgebracht van De historie van Liessel in beeld in een eenvoudige uitvoering.