U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hendrik Ouwerling - de onvoltooide biografie door Jac Heeren

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik Ouwerling - de onvoltooide biografie door Jac Heeren
Hendrik Ouwerling - de onvoltooide biografie door Jac Heeren LR.jpg
Auteur Jac Heeren (Jos Gommans en Pieter Koolen red.)
Voorwoord Jos Gommans
Onderwerp biografie
Uitgegeven februari 2003
Pagina's 268
ISBN 90-803263-3-X
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hendrik Ouwerling - de onvoltooide biografie door Jac Heeren werd in 2003 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van heemkundekring H.N. Ouwerling gepubliceerd onder redactie van Jos Gommans en Pieter Koolen.


Na het overlijden van zijn vriend Hendrik Ouwerling vatte Jac Heeren het plan op om een biografie over hem te schrijven, daarbij aangemoedigd door prof. Rogier. Na vernietigende kritiek door laatstgenoemde op een deel van het manuscript, dat Heeren hem ter lezing had toegestuurd, liet de Helmondse onderwijzer, archivaris en amateur-historicus het plan varen. Het manuscript bleef bewaard en bevindt zich in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven in de collectie Heeren. Bij gelegenheid van het zilveren bestaansfeest van heemkundekring H.N. Ouwerling werd het manuscript in 2003 alsnog gepubliceerd.
Het boek telt twintig hoofdstukken over onderwerpen als zijn jeugd en opleiding, de Deurnese schoolkwestie, de relatie Ouwerling - Sassen, Ouwerling als legendedichter en journalist, de rol van Ouwerling in de zogenaamde boteroorlog en Ouwerling als gewestelijke geschiedschrijver.
De publicatie wordt uitgebreid ingeleid van Jos Gommans. Deze inleiding verscheen het jaar daarop, in 2004, ook in Brabants Heem nr. 56 onder de titel "Ouwerling tussen goede oude tijd en moderniteit : een wandeling aan de hand van Jac Heeren en Herman Maas".
De publicatie bevat tevens een volledige bibliografie van Ouwerling.

Het boek werd, samen met het kwartierstatenboek Wie was opa's opa?, gepresenteerd tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van de heemkundekring op zaterdag 14 juni 2003. Burgemeester Daandels nam het eerste exemplaar in ontvangst.