U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Henric van Stakenborch

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henric van Stakenborch legde op 27 juli 1407 een getuigenis af voor de schout van Peelland, Rutgher van den Broecke, en noemde zich toen voertijts scoutheit van Dorne. Daarmee is hij de oudst bekende schout van Deurne. Het is niet bekende in hoeverre er een relatie is tussen hem en het goed Stakenborch.


Op 26 oktober 1358 bezegelde ene Henric van Stakenborch, genoemd als leenman van de heer van Echternach, een oorkonde.
In 1368-1369 is bij een overdracht van de tienden van Vlierden ook sprake van ene Henrick Stakenborch, zoon van Mathijs van Boescot. Deze Henrick Stakenborch ontving in de periode 1376-1383 van zijn vader de hoeve te Boeschot.
Op 27 december 1380 pachtte Henrick Stakenborch van Bergelen van heer Dirc Rover voor een periode van zeven jaar het goed te Bergelen in de parochie Deurne.
Het is niet onmogelijk dat de voormalige schout van Deurne identiek is aan de Hendrik Stakenborch die in 1379 genoemd wordt als schepen van Helmond.
Op 5 juni 1393 schonk Henricus Stakenborch in de kapel van Vlierden ter gelegenheid van het huwelijk van zijn dochter Jutta met Johannes van Beeregghen van Helden de helft van het goed genaamd Cleijn Meijel of Luttel Meijel, gelegen zowel in de parochie Meijel als in de parochie Deurne. De andere helft van dat goed verkocht hij aan zijn dochter.