Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Henrica Maria Aarts (1930-2009)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
zuster Paulina
Persoonsinformatie
Volledige naam Henrica Maria Aarts
Roepnaam Riek, zuster Paulina
Geboorteplaats Asten
Geboortedatum 15 oktober 1930
Overl.plaats Nuland
Overl.datum 8 mei 2009
Beroep(en) religieuze

Henrica Maria (Riek, zuster Paulina) Aarts (1930-2009) werd geboren op 't Zand in Asten, dat hoorde bij de parochie Liessel, en trad in het klooster bij de zusters van de Choorstraat in 's-Hertogenbosch.


Riek was het vijfde kind uit een gezin van acht kinderen van de landbouwer Leonardus Aarts (1892-1980) en Wilhelmina Aarts (1893-1992).

Ze kreeg bij haar intrede op 27 december 1952 de kloosternaam zuster Paulina.

Op 29 juni 1955, de dag dat Riek haar tweede gelofte deed, emigreerden haar ouders naar Canada met het schip de Maasdam. Haar moeder schreef voor Riek, alias zuster Paulina, een indrukwekkend verslag van de reis naar Canada en hun verblijf gedurende het eerste jaar in dat land.[1]

Ze werd geprofest op 6 juli 1957.

Na haar noviciaat werkte ze in de kloosterkeukens in Eindhoven, Best, Udenhout en vanaf 1972 in huize Sint-Jozefoord in Nuland. Daar vierde zij ook op 29 april 2002 haar gouden kloosterjubileum. Dat gouden werd vervroegd gevierd omdat ze het ongeveer wilde laten samenvallen met het gouden huwelijksfeest van haar zwager en zus Thijs en Jo Berkers-Aarts op 22 april 2002. Ter gelegenheid daarvan maakten namelijk veel familieleden vanuit Canada de oversteek naar Nederland. Zelf bezocht ze meer dan eens haar familie in Canada, waaronder de veertig jaar in Canada viering.

Zuster Paulina was ook lector in de parochie Nuland, hielp er de koster en bezocht er veel zieken.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het verslag is, onder de titel Van het Zand naar Canada, raadpleegbaar in de bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling.