U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Henrica Seelen (1887-1976)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 14 dec 2015 om 07:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
zuster Veronica
Zuster Veronica Seelen.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Henrica Seelen
Roepnaam zuster Veronica
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 6 januari 1887
Overl.plaats Wijbosch-Schijndel
Overl.datum 1 april 1976
Beroep(en) dienstmeid, religieuze,

Henrica Seelen (1887-1976) was een religieuze uit de gemeente Deurne. Ze kreeg haar kloosternaam zuster Veronica bij de zusters van Schijndel.


Henrica was het tweede kind uit het gezin van de veenarbeider Wilhelmus Seelen (1856-1905) en Mechelina van Heugten (1861-1921). Het gezin woonde aan de Hutten 6a.

Na de lagere school ging ze op dertienjarige leeftijd als dienstmeid werken en vertrok naar Vlierden. Ze werkte er bij verschillende families. Op 3 februari 1905 kwam ze terug naar Deurne en werd dienstmeid bij de familie Rooijakkers op de Kulert. Haar vader overleed kort na haar terugkomst. Twee jaar later hertrouwde haar moeder.
Henrica wilde graag kloosterlinge worden en vertrok op 14 oktober 1907 naar Schijndel. Daar deed ze haar intrede in de Congregatie van de zusters van Liefde op 14 december 1909. De eeuwige gelofte legde ze af op 20 augustus 1911.

Zuster Veronica was een vrouw met bijzondere bestuurscapaciteiten. Haar beleid kenmerkte zich door zakelijke nuchterheid en een rustig vertrouwen. Het geloof was haar sterke steun bij het nemen van risicovolle beslissingen.
Dit was zeker het geval, toen zij zich verplicht achtte deel te nemen aan het Binnenlands Verzet en de Geallieerde Zaak door het verlenen van hoogstgevaarlijke diensten, zoals het huisvesten van 24 Amerikaanse piloten in een klooster, waarvan de bovenste verdieping werd bezet door een vijandige legerstaf.
Hiervoor werd ze benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op 9 februari 1947 kreeg zuster Veronica, de Amerikaanse onderscheiding Medal of Freedom uitgereikt.

Ze overleed in het St.Barbara-klooster te Wijbosch-Schijndel.

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]

Voor meer informatie over zuster Veronica zie de website van de Zusters van Liefde
Ze is opgenomen in de lijst van Deurnese zusters door pastoor Roes.