U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Henricus Arnoldus Johannes Goossens (1923-1981)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henricus Arnoldus Johannes Goossens
22.008.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Arnoldus Johannes Goossens
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 5 mei 1923
Overl.plaats Nijmegen
Overl.datum 20 april 1981
Partner(s) Anna Maria Urlings (1926-2014)
Beroep(en) caféhouder, hotelhouder
Stamboom.png Goossens

Henricus Arnoldus Johannes (Harrie) Goossens (1923-1981) was café- en hotelhouder van hotel Goossens bij het station in Deurne.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Harrie was een zoon van Johan Wilhelm Goossens (1881-1960) en Francisca Hendrica van de Mortel (1881-1945).

Hij huwde met Anna Maria Urlings, (Mheer 9 juli 1926 - Deurne 1 november 2014), dochter van de Deurnese veldwachter Mathias Hubertus Urlings (1888-1970) en Anna Maria Hubertina Herberichs (1890-1968).

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. levenloos kindje (Sjaakie), (Deurne 24 februari 1948).
  2. levenloos kindje (Jantje), (Deurne 10 augustus 1952). Zie bidprentje NBA
  3. Franca,
  4. Joop,

Jantje en zijn broertje Sjaakie werden begraven op de kinderafdeling van het inmiddels gesloten oude kerkhof van Deurne-centrum. Het kerkhof heeft inmiddels een monumentale status gekregen. Hun graven zijn er bewaard gebleven.

Jantje werd nog wel gedoopt, getuige de namen op zijn bidprentje, maar werd als levenloos geboren kind bij de burgerlijke stand aangegeven.

Hotel Goossens[bewerken | brontekst bewerken]

Harrie Goossens dreef in zijn beste jaren het bekende hotel Goossens bij het station en uit die tijd stamde zijn liefde en zijn strijdvaardigheid voor de kasteleins in de brede zin van het woord. Als voorzitter van de afdeling uit zijn kring werd hij niet moe om op te komen voor de belangen van zijn vakgenoten.

Lang en heftig, maar evenzeer vergeefs is zijn strijd geweest tegen instellingen, die aan een tapvergunning werden geholpen en die bovendien met geldelijke steun van de overheid in zijn ogen broodroof pleegden bij de zakenmensen die hun brood moeten verdienen met een beroep, dat door de overheid onvoldoende beschermd werd, ofschoon vanuit Den Haag luid werd verkondigd dat bestaande belangen nimmer mochten worden geschaad.

Later kocht Harrie het pand Markt 4 van Henricus Jacobus Goossens (1885-1971) en verhuurde het pand aan C. Zegers. Later verkocht hij het pand Markt 4, evenals het pand waar Hotel Goossens aan het Stationsplein in gevestigd was, aan bierbrouwer Bavaria in Lieshout.

Harrie Goossens keek tevens over de engere belangen van de eigen kring heen en maakte zich verder dienstbaar voor de vakgenoten uit de provincie en verdere gewesten. Niet alleen zakelijk kon hij denken. Hij spande zich in om De Speuldries toegankelijk te maken voor kinderen met een lichamelijke beperking.