U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Henricus Donckers (1707-1764): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Hendrik Donkers (1716-1764) | foto = . | tekst = | volledige naam = Hendrik Donkers | roepnaam = | g...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:




Hij was een zoon van Theodorus Donkers en Maria van der Meulen. Hij kwam uit een gezin van tenminste zes kinderen. Zijn broer Andreas was pastoor in 't Twistje in het Land van Kessel. Zijn zus Maria Anna was de moeder van de latere Deurnese pastoor [[Leonardus Swinkels (1738-1815)|Leonard Swinkels]].
Hij was een zoon van Theodorus Donkers en Maria van der Meulen. Hij kwam uit een gezin van tenminste zes kinderen. Zijn broer Andreas was pastoor in 't Twistje in het Land van Kessel. Zijn zus Maria Anna was de moeder van de latere Deurnese pastoor [[Leonardus Swinkels (1738-1815)|Leonardus Swinkels]].


Op 4 december 1748 werd hij door de Raad van State toegelaten als pastoor van Vlierden, als opvolger van pastoor [[Peter Willem Wagemans]] of pastoor [[Bertram Witvelt]]. Voor zijn aanstelling in Vlierden was hij vice-pastor in Veghel.
Op 4 december 1748 werd hij door de Raad van State toegelaten als pastoor van Vlierden, als opvolger van pastoor [[Peter Willem Wagemans]] of pastoor [[Bertram Witvelt]]. Voor zijn aanstelling in Vlierden was hij vice-pastor in Veghel.

Versie van 24 nov 2015 14:28

Hendrik Donkers (1716-1764)
.
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendrik Donkers
Geboorteplaats Gemert
Geboortedatum 17 januari 1716
Overl.plaats Vlierden
Overl.datum 5 januari 1764
Beroep(en) geestelijke, pastoor

Hendrik Donkers (1716-1764) was van 1748 tot aan zijn dood in 1764 pastoor van Vlierden.


Hij was een zoon van Theodorus Donkers en Maria van der Meulen. Hij kwam uit een gezin van tenminste zes kinderen. Zijn broer Andreas was pastoor in 't Twistje in het Land van Kessel. Zijn zus Maria Anna was de moeder van de latere Deurnese pastoor Leonardus Swinkels.

Op 4 december 1748 werd hij door de Raad van State toegelaten als pastoor van Vlierden, als opvolger van pastoor Peter Willem Wagemans of pastoor Bertram Witvelt. Voor zijn aanstelling in Vlierden was hij vice-pastor in Veghel.

De hondjes van de pastoor en een vreemde man

Jenneke Jan Dirks was als meid bij pastoor Donkers in dienst. Ze moest in 1754 een getuigenverklaring voor de Vlierdense schepenen afleggen in verband met een mysterieuze inbraak in de schuurkerk. Op 13 maart van dat jaar ontmoetten de pastoorsmeid en Engelina Vervoordeldonk, toen ze met de twee hondjes van de pastoor aan het wandelen waren ter hoogte van de Hees, een man van wie Engelina meende dat ze hem kende. Ze sprak hem aan en vroeg waar hij vandaan kwam. Hij antwoordde daarop dat hij uit Gemert kwam en voegde er aan toe dat de hondjes wel op die van de pastoor leken. Ook vroeg hij of ze beten en Engelina kon hem wat dat betreft geruststellen. De man zei dat hij bij de pastoor moest zijn en vroeg of die in de kerk woonde. Pastoorsmeid Jenneke was bang dat de onbekende een slechte tijding vanuit Gemert kwam brengen, maar nu kon de man haar op d'r gemak stellen. De man vervolgde zijn route. Aangekomen bij de kerk sloeg hij echter niet de weg in die leidde naar kerk en de pastorie maar liep gewoon rechtdoor. De wandelende dames wisten niet goed wat ze er van moesten denken en vertrouwden de situatie niet.
Mogelijk was er een verband tussen deze ontmoeting en het gegeven dat in de daarop volgende nacht op meerdere plaatsen de ramen van de Vlierdense schuurkerk werden vernield en er 's morgens tegen de kerk aan de straatzijde een bij Hendrik van Neerven uit de schuur gestolen ladder werd aangetroffen, kennelijk geplaatst om te proberen via de "singsolder" de kerk binnen te komen.

Als pastoor van Vlierden werd Hendrik Donkers opgevolgd door Adam Antonius Verhoeven.