Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Tot 1 september zijn alle bijeenkomsten in het heemhuis opgeschort.

Henricus Joannes Broek (1913-1987)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
pater Henk Broek
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Joannes Broek
Roepnaam pater Henk
Geboorteplaats Nijmegen
Geboortedatum 13 augustus 1913
Overl.plaats Kevelaer
Overl.datum 29 juli 1987
Beroep(en) kapelaan, geestelijk verzorger

Henricus Joannes Broek (1913-1987) had van 1970 tot 1987 zijn thuisbasis in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne. Zijn werkterrein in die tijd was echter de geestelijke verzorging in het St. Laurentius Hospital in het Duitse Uedem.


Henricus was een zoon van Johannes Gerardus Broek (Amsterdam 1876-1954 Stoutenburg) en Susanna Catharina Mühren (Hoorn 1880-1956 Stoutenburg). Henk was de vierde uit het gezin van vijf kinderen, twee meisjes en drie jongens. Vader was machinist bij de spoorwegen.

0p 12 september 1925 kwam Henk naar Uden om missionaris te worden. Hij doorliep daar de 6 klassen van het gymnasium en op 8 september 1931 begon hij in Helvoirt het noviciaat. Twee jaar later legde hij daar de eerste geloften af en in augustus 1934 verhuisde hij naar Teteringen voor de studie theologie. 0p 22 augustus 1937 ontving Henk uit de handen van Mgr. P. Hopmans de priesterwijding.

Benoemd voor Flores vertrok hij op 20 september 1938 aan boord van het Duitse vrachtschip 'Coburg' vanuit Antwerpen naar het toenmalige Nederlands Oost Indië. Het dreigend oorlogsgevaar in die maand was er de oorzaak van dat de reis stagneerde.
Het akkoord van München redde voor korte tijd de vrede, zodat hij zijn reis toch kon voortzetten. Vanaf Singapore ging het verder per KPM naar Surabaya.
Na enkele maanden taalstudie in Ende vertrok hij maart 1939 per prauw naar Mauloö. Hij werd kapelaan in de statie LeIa en zou er tweeëndertig jaar als missionaris zijn werk doen.
Van 1942 tot 1945 zat hij in een interneringskamp van de Japanners op Selebes.

Na deze tropenjaren keerde hij in 1970 terug naar Nederland en ging als “Seelsorger' werken in het St. Laurentius Hospital in het Duitse Uedem. Later werd dit ziekenhuis een bejaardenoord waar hij rector werd. Pater Henk kwam in die tijd heel trouw naar zijn communiteit in Deurne waar hij zijn thuisbasis had. Tot aan zijn dood heeft hij er deze taak vervuld.

0p woensdag 29 juli 1987, een maand voor zijn gouden priesterfeest, overleed hij in het Marien Hospital in Kevelaer, 75 jaar oud. Hij werd begraven op het SVD-kerkhof achter het Missiehuis in Deurne.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.