U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Henricus Joosten (1931-2016)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 11 aug 2016 om 21:50 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Harrie Joosten | foto = 150px | volledige naam = Henricus Joosten | roepnaam =...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harrie Joosten
Harrie Joosten.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Joosten
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 18 augustus 1931
Overl.plaats Geldrop
Overl.datum 23 juli 2016
Partner(s) Nel Smits
Beroep(en) metselaar, verzekeringsagent
Harrie Joosten met links echtgenote Nel na het uitreiken van de pauselijke onderscheiding door pastoor Massaer. (Foto beschikbaar gesteld door zoon Frank Joosten)

Harrie Joosten uit Liessel, had grote verdiensten voor de gemeenschap van Liessel.

Afkomst en gezin

Henricus (Harrie) Joosten werd geboren als vijfde kind in het gezin met elf kinderen van Helmus Joosten en Gijsberta (Berta) van Loon ( 1896 - 1980). Harrie heeft heel zijn leven in Liessel gewoond op het adres L.27, in 1955 gewijzigd in Mgr. Berkvensstraat 47.
In zijn jeugdjaren woonde hij op de boerderij, na zijn trouwen woonde hij korte tijd in de noodwoning die achter de (voormalige) boerderij lag en daarna verhuisde hij naar de woning met huisnummer 47a. Die woning ontstond na verbouwing van de boerderij, op de plek van de vroegere stal.
In 1956 trouwde Harrie met Petronella Lamberta (Nel) Smits, (1931 - 2014), dochter van Nol Smits en Hendrica Steeghs, (1904 - 1978). Zij kregen 4 kinderen: zoon Jos (1959), zoon Wim (1960), dochter Henny (1962) en zoon Frank (1966).
Harrie werkte korte tijd als metselaar. Daarna was hij verzekeringsagent voor RVS van 1959 tot 1986.
De laatste levensjaren had Harrie te kampen met ernstige gezondheidsklachten als gevolg van COPD. Hij overleed in het ziekenhuis van Geldrop.

Sociaal/cultureel

Harrie had grote verdiensten voor de parochie Liessel. Hij was wel vijftig jaren collectant en ruim twintig jaren (hulp)koster. Voor zijn verdiensten voor de parochie ontving hij op 8 november 2008 de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.
Daarnaast was Harrie in de jaren 70 actief als verzorger van het eerste elftal van voetbalvereniging RKSV Liessel, waarvan hij 67 jaar lid is geweest, en bestuurslid van de toenmalige supportersclub van deze vereniging. Ook was hij lange tijd bestuurslid van de supportersclub Vuurwerk van volleybalvereniging Livoc. Harrie was verder vrijwilliger voor Jong Nederland Liessel (in de kookstaf bij vakantiekampen), de Liesselse Ondernemersvereniging bij evenementen en als coördinator van buurtschap Den Hoek bij het plaatsen van een ereboog voor een nieuwe koning van het Sint-Hubertusgilde.
Harrie was verder bekend om zijn muzikale kwaliteiten. Hij speelde mondharmonica en accordeon, vaak solo, maar meestal samen met zijn broer Ties in het Duo Moes. Zij traden op voor onder meer De Zonnebloem, Zorgcentrum Het Rijtven en in verzorgingstehuizen. De optredens werden soms afgewisseld met ‘moppen tappen’. Harrie trad één keer op bij de Lijsselse Aovenden (in 1981) en was twee keer deelnemer aan een Leyselse Aaftere (in 2008 en 2009).