Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Herberg De Keizer

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Marktplein van Deurne, 29 april 1894. De woning geheel rechts is bakkerij Janssens, voor die tijd was er ooit herberg De Keizer gevestigd. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Co Reijnders
De Markt, op 10 april 1895, met in het verlengde van de latere Potdeksel richting Markt zicht op de plaats waar tot kort daarvoor bakkerij Janssens stond.
Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Toon Blux België

Herberg De Keizer, ook geschreven als De Keijzer, De Keijser, De Keyser, was vroeger gelegen aan de oude Markt van Deurne, midden op het huidige Marktplein.


De voormalige herberg was gelegen aan de Markt voor het tegenwoordige adres Markt 5. De herberg bestond al rond 1600, toen het van Joest Meussen was. Zijn zoon Jan verkocht het huis in 1615 aan Marcelis Franssen (van IJseren). Het pand werd voor het eerst daadwerkelijk als herberg vermeld in 1623, toen Jasper van IJseren herbergier was, en met de naam De Keijser in 1657, toen Peter Daemen herbergier was. Het pand bleef lange tijd eigendom van de erfgenamen van Jasper van IJseren, toen deze een schoon en welgelegen huisinge ... daer eertijts vuijt plach te hangen de Keijser aan Antonie Segers Hurckmans verkocht.

Zijn weduwe verkocht het huis in 1749 aan Dirck Antonie de Veth, en deze in 1763 aan Ansem Kuijpers. Kuijpers verkocht het in 1779 aan Laurens Francis Lourense, en zijn erfgenamen in 1820 aan winkelier Hendrik Kuijpers. Zijn erven verkochten het in 1863 aan bakker Martinus Janssens. In 1894 kocht de gemeente Deurne en Liessel het pand van diens erfgenamen om het nog datzelfde jaar te slopen ter vergroting van de oude Markt.

Het raadhuis, direct naast de Sint-Willibrorduskerk en stammend uit 1805, werd eveneens ten behoeve van de vergroting van het marktplein in 1897 afgebroken.