DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Herberg De Kievit

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herberg De Kievit was rond 1700 de belangrijkste herberg en tevens brouwerij in het centrum van Vlierden, waarin destijds ook de vergaderingen van de schepenbank plaatsvonden.


Herberg De Kievit kwam met name in het nieuws toen deze in 1701 publiek verkocht werd. De eigenaresse, Frenske de weduwe van Michiel Hendrik Heesmans, had van Beatrix Mathijsdr. Coolen uit Helmond een bedrag van 400 gulden geleend en ze kon deze lening met de achterstallige renten niet tijdig aflossen. Er werd vervolgens beslag gelegd op de herberg en de daarbij horende landerijen. Op zaterdag 23 juli 1701 's middags rond twee uur werd in Helmond in de herberg van Georgius van der Weijden het geheel publiek verkocht. Bij de herberg, die tevens boerderij was, hoorden toen de volgende landerijen:

  • de dries (het grasveld) achter het huis, tussen het goed van Mathijs Verhees en de hoeve de Haanakker
  • een akker genaamd De Neijnakker (of Vreijnakker, groot circa 3 à 4 lopensen, gelegen aan de Hogeweg
  • een akker genaamd De Hagelkruisakker, groot circa 1 lopense
  • eenen akker, half gras en half teulland, genaamd De IJzerenman, groot circa 3 lopensen
  • een weiland genaamd De Beukel, groot circa 3 lopensen
  • een weiland aan de Deurnese kant tegen de loop.

Het geheel werd gekocht door Jan Tonis Smits en Peter en Catalijn Wouter Eijsbouts, ieder voor de helft. De koopsom bedroeg maar liefst 1300 gulden, voor die tijd een grote som geld. Gezien de beperkte hoeveelheid grond die met het geheel werd verkocht moet het een degelijke boerderij annex herberg en brouwerij geweest zijn.

Vóór 1667 stond dit pand bekend als brouwerij Het Bont Peert. Na de bouw van het eerste raadhuis van Vlierden in 1767 ging deze herberg Het Oude Raadhuis heten. Begin 20e eeuw werd de De Zwaan genoemd.