DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Herberg De Zwaan (Vlierden)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalige Herberg De Zwaan in Vlierden

De voormalige Herberg De Zwaan in Vlierden staat ten westen van het voormalige raadhuis op de hoek van de huidige kruising Vlierdenseweg en Pastoriestraat met het tegenwoordige adres Pastoriestraat 2.

Foto zoals het was

Vroegere benamingen van deze herberg annex brouwerij zijn:

De herberg was in de 19e eeuw tevens de woning van de Vlierdense burgemeester Hendrik Jan Goossens, later van zijn zoon Antonie en vanaf 1901 diens schoonzoon Francis Smits.

Het huidige pand dateert uit begin 19e eeuw of eerder en heeft - in tegenstelling tot het naastgelegen raadhuis - geen beschermde status.

De naam van de herberg duikt onder meer op als zich in de herberg een vechtpartij had voorgedaan en de getuigen daarover een verklaring aflegden. Onderstaand het relaas dat de burgemeester van Deurne na een vechtpartij in De Zwaan in Vlierden op 22 februari 1877 aan de officier van justitie in Eindhoven stuurde.

Ter voldoening aan uwe missive van 22 dezer nr. 213 en onder terugzending van het daarbij gevoegd geweest zijnde proces verbaal heb ik de eer UEG te berigten dat bedoelde personen door mij zijn gehoord en het volgende hebben verklaard: als
1. Theodorus Aarts,[1] die erkent op den 14 februarij jl. des voormiddags tusschen negen en tien ure te zijn geweest in de Zwaan te Vlierden bij P.A.J. Goossens en aldaar te hebben gevochten met Peter Smits[2] uit Vlierden, doch verklaart wegens dronkenschap niet te weten wie de aanleidende oorzaak is geweest en evenmin wie hunner het eerst heeft geslagen of wat er verder is voorgevallen.
2. Johannes van der Putten die verklaart bij bedoelde vechtpartij te zijn tegenwoordig geweest en gezien te hebben dat Th. Aarts en P. Smits elkander sloegen, door de kamer stoeiden, doch kan niet aangeven waarover de kwestie liep en evenmin wie er aanleiding toe heeft gegeven of het eerst geslagen heeft. Wel heeft hij gezien dat Aarts na afloop in zijn aangezicht bloedde.
3. Francis van der Putten verklaart dat hij gezien heeft dat Th. Aarts en P. Smits op zegde uur en plaats elkander aanpakten en door de kamer worstelden, zonder dat hij durfde beweren dat zij elkander bepaald sloegen. Ook weet hij niet wat de aanleiding was of wie haar heeft gegeven.
4. Mathijs Strijbosch, verklarende hij voorschreven vechtpartij tegenwoordig te zijn geweest en te hebben gezien dat P. Smits het glaasje jenever van Th. Aarts omstiet, evenwel kan hij niet verklaren of zulks opzettelijk of per ongeluk geschiedde. Daarna sloeg Th. Aarts met de hand op tafel en vervolgens pakte deze en P. Smits elkander aanvielen, vervolgens tegen de vloer en toen zij opstonden zag hij, getuige, dat Th. Aarts in zijn aangezigt bloedde. Wijders verklaart hij niet te kunnen zeggen dat zij elkander bepaald sloegen.
Wijders verklaren al de gehoorde personen eenparig dat ieder hunner te veel gedronken had om eene juiste verklaring van het voorgevallen feit te kunnen geven, echter zoo de getuigen meenen, waren Th. Aarts en P. Smits toch niet zoo dronken of zij veronderstellen dat ook zij nog moeten weten wat er is voorgevallen.
[3]

Opmerkelijk is wel dat er 's morgens vóór tien uur al tenminste vijf dronken mannen in het café waren.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Waarschijnlijk is dit Theodorus Maria Aarts (1848-1924) uit Liessel, een ongehuwd gebleven zoon van Arnoldus Arts (1809-1853) en Maria van Doorne (1807-1882).
  2. Peter Smits (1852-1880) was een ongehuwde zoon van Joannes Smits (1806-1890).
  3. RHCe toegang 1318 Gemeentearchief Deurne - Uitgaande brieven van de burgemeester brief 1778