U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Herdenking Liessel 50 jaar bevrijd

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 18 feb 2021 om 16:24
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van het Comité Bevrijdingsfeest Liessel. Afb. Stichting Herdenkingsmonument Liessel
De leden van het Comité Bevrijdingsfeest Liessel

.

Herdenking bij het herdenkingsmonument Liessel op zaterdagochtend 24 september 1994, met onder meer v.l.n.r. Mr. F. Houben (commissaris van de koningin), drs. Jan Smeets (burgemeester van Deurne), Mgr. J. ter Schure (bisschop van 's-Hertogenbosch) en Theo Aarts (voorzitter van dorpsraad Liessel).

In Liessel werd in het najaar van 1994 herdacht dat het dorp 50 jaar geleden werd bevrijd, van de Tweede Wereldoorlog

Aanleiding

In september 1994 was het vijftig jaar geleden dat met de operatie Market Garden de bevrijding van Zuidoost-Nederland werd ingezet. Dit feit was aanleiding voor een oproep vanuit de provincie Noord-Brabant, met name de stichting October 1944, om herdenkingen te organiseren.

In Liessel werd in oktober 1993 door Stichting Liessel Promotion (SLP) het initiatief genomen tot de oprichting van een comité dat zich zou gaan belasten met de organisatie van 50 jaar bevrijding. SLP nam al eerder het initiatief voor de oprichting van het herdenkingsmonument Liessel en de uitgifte van het boek Liessel brandt.

Het comité

Het Comité Bevrijdingsfeest Liessel organiseerde de activiteiten. Bij de samenstelling van het comité werd in beginsel uitgegaan van geboren en getogen Liesselnaren, geboren na de bevrijding van einde 1944. De invulling van het comité vond plaats in goed overleg met Cor Slaats die door SLP was gevraagd om leiding te geven aan het comité. Alle leden waren actief (geweest) in het gemeenschapsleven van Liessel.

In de eerste bijeenkomst van het comité werd de naam voor het comité vastgesteld: Comité Bevrijdingsfeest Liessel. In een volgende bijeenkomst werd de bezetting van de werkgroepen ingevuld. Iedere werkgroep werkte een onderdeel van het programma uit.

Het comité werd opgeheven tijdens de jaarlijkse huldiging van kampioenen (een van de activiteiten van SLP) op Tweede Kerstdag 1994. Het comité werd toen uitgeroepen tot club van het jaar. In de publiciteit werd door het comité de slogan voor – door – in Liessel gebruikt.

Het programma

  • Op vrijdagavond 23 september werd het toneelspel Het dagboek van Anne Frank opgevoerd in manege De Leensel. Het spel werd uitgevoerd door Toneelgroep 'Het Achterhuis' uit Asten.
  • Op zaterdagochtend 24 september werd een dodenherdenking gehouden die bestond uit een eucharistieviering in de parochiekerk, gevolgd door een stille tocht en een plechtigheid bij het herdenkingsmonument Liessel. De dodenherdenking werd tevens gehouden als gemeentelijke dodenherdenking. Aanwezig waren onder meer monseigneur J. ter Schure, bisschop van bisdom ’s-Hertogenbosch), mr. F. Houben, commissaris van de koningin in Noord Brabant, het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Deurne, oud-strijders uit Groot-Brittanië, ex-verzetsmensen, oud-Indiëstrijders en familieleden van oorlogsslachtoffers.
  • In de namiddag van 24 september bezochten de gasten, met name de oud-strijders uit Groot-Brittanië, de erebogen die in Liessel voor deze gelegenheid waren opgebouwd. Meer bijzonderheden en foto’s zijn te vinden op de pagina Ereboog bevrijdingsfeest Liessel 1994.
  • Op zaterdagavond 24 september vond in manege De Leensel een feestavond plaats. Vanwege het slechte regenweer vanaf ongeveer 18.00 uur kon een geplande optocht geen doorgang vinden. De bedoeling was dat de inwoners van Liessel, ieder bij de eigen boog, opgehaald zouden worden door een muziekgezelschap. Vervolgens zouden de vier stoeten bij elkaar komen op het marktplein en hierna gezamenlijk ‘achter de muziek aan’ naar de manege trekken.
    De manege was versierd met grote zelfgemaakte decordoeken. Op het podium was veel inbreng vanuit Liessel te zien, maar er was ook een optreden van een imitatie van zangeres Vera Lynn en van een Piperband. Ondanks het slechte weer op de avond was de belangstelling groot.
  • Op zondag 25 september werd in de manege een antiekbeurs gehouden en verder kon deelgenomen worden aan een fietstocht die leidde langs de erebogen en andere markante punten. Die avond werden de festiviteiten afgesloten met een groots vuurwerk op het terrein Hoogveld-Mortierpad. De belangstelling hiervoor was enorm.

Het comité was verder betrokken bij de presentatie van het oorlogsboek Liessel brandt op zondag 30 januari.

Op voorstel van Stichting Liessel Promotion nam het comité verder de taak op zich om te zorgen voor verlichting van het herdenkingsmonument en de verlichting van het kerkgebouw.

De activiteiten van het comité werden voor een belangrijk gedeelte bekostigd uit de opbrengst van de verkoop van de videoband Liessel in de 50er jaren.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Verslag Herdenking 50 jaar bevrijding, uitgegeven door het Comité Bevrijdingsfeest Liessel, november 1994.