U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Herinneringskruis Pijlstaartweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het herdenkingskruis in 2011 (foto Cor Slaats).

Het herdenkingskruis aan de Pijlstaartweg is geplaatst in opdracht van Harrie Nijssen, kort nadat hij met zijn gezin in 1949 naar Canada emigreerde. Het kruis is destijds ingewijd door pastoor Van Doornmalen van Liessel.


De Pijlstaartweg maakt deel uit van de buurtschap De Hutten. Deze buurtschap valt onder gemeente Asten doch behoort tot de parochie Liessel. Tijdens de ruilverkavelingwerkzaamheden in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de weg enigszins verlegd wat verplaatsing van het kruis noodzaakte. Het herdenkingskruis wordt onderhouden door de buurtbewoners.

Met het plaatsen van dit herdenkingskruis kwam Harrie Nijssen een belofte na die hij deed toen het gezin, na de Duitse tegenaanval van 27 oktober 1944, in hun woning in de vuurlinie kwam te liggen. Het gezin slaagde erin te ontsnappen en Meijel te bereiken.[1]

Weinig mensen zullen beseffen dat nabij dit punt de Duitse tegenaanval van 27 oktober 1944 een 'Halt' werd toegeroepen toen op Allerheiligen, 1 november 1944, het laatste schot hier gelost werd voor zover het Liessel en Asten betrof. Het beloofde echter niet het eind van de strijd voor de XV Schotse Divisie voordat Meijel en de vesting Blerick na intensief vechten ingenomen waren. De overwinning had 157 Schotse soldaten het leven gekost!

De strijd in De Hutten tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt beschreven in het boek Liessel brandt, bladzijden 188 – 200 en in het boek Vliegtuigen boven De Hutten


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Weekblad voor Deurne, editie 11 mei 2000