U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Herman Maasboom

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Herman Maasboom werd geplant door diens zoon Harrie. Vlnr. Wim van Heugten, Cathrien van Heugten, mevrouw Van Heugten-Dings, Harrie Maas met schop, Huub van Baar, verder onbekend.
Foto beschikbaar gesteld door mevrouw Van Heugten-Dings.
Op de gedenksteen is het geboortejaar van Herman Maas foutief, dat moet 1877 zijn. Deze foto dateert van 2010.

De Herman Maasboom staat op Venrays grondgebied en is een stil protest tegen de Deurnese gemeentepolitiek inzake de toewijzing van straatnamen rond 1976.


Bij de vaststelling van straatnamen in het gebied tussen de Maassingel en de huidige Hogeweg in 1976 werd door de Deurnese politiek gekozen voor schrijvers die een bepaalde band met Deurne hadden. Uiteraard kreeg Antoon Coolen een straatnaam. Maar dat Anton van Duinkerken wél en Herman Maas, de vriend van Ouwerling en schrijver van de sociale aanklachtroman Het Goud van de Peel, niet in aanmerking kwam voor een straatnaam wekte hevige verontwaardiging bij een aantal mensen.

Mogelijk speelde bij de beslissing van de gemeente een rol dat men zich niet kon verenigen met de politieke ideeën van Maas, die destijds ook wel de Limburgse Zola genoemd werd. Maar ook kan mogelijke verwarring tussen een Herman Maasstraat en de Maassingel een rol gespeeld hebben.

Op initiatief van Huub van Baar en Wim van Heugten werd als stil protest tegen het toenmalige gemeentebeleid op 10 mei 1976 een boom geplant in de Peel bij de Grotenberg, met opzet niet op Deurnes grondgebied. Deze plek passeerde Herman Maas vele keren bij zijn bezoeken aan Ouwerling. Het planten gebeurde door Harrie Maas, de kunstschilder en zoon van Herman Maas.

De boom staat op privéterrein achter de villa schuin tegenover het gedenkteken aan de Grotenberg.

Naar aanleiding van deze gebeurtenis dichtte Wim van Heugten Er staat een boom in de Peel.