U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Hertenweide (kasteeltuin)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hertjes voeren bij de ruïne van het groot kasteel in 1964
Hertenweide in de kasteeltuin.
01.760.JPG
Klik op het icoon voor meer informatie

De hertenweide of dierweide, in de volksmond ook wel bekend als het hertenkamp, in de tuin van het ruïneuze Groot Kasteel, werd opgericht na de aankoop door de gemeente Deurne van de ruïne met tuin en park in 1949. Al daarvoor waren tuin en park overigens een gedeeltelijk openbaar wandelpark.

Voor de inrichting van de hertenweide bij het Groot Kasteel werd in 1950 een crediet van 20.000 gulden beschikbaar gesteld. Een beplantingsplan werd uitgevoerd en er kwamen nieuwe paden, bruggen en hekken. Op 6 december 1956 is besloten de kasteeltuin met een hertenkamp uit te breiden. Geruime tijd moest naderhand de tuin 's avonds en 's nachts wegens baldadigheden worden afgesloten.
Het plan in 1960 voor een fontein in de vijver vond wegens de te hoge kosten geen doorgang.

In 2009 deden de studenten van Larenstein een onderzoek hoe de hertenweide en het terrein er omheen aantrekkelijker te maken. Zij legden twee ontwerpen voor aan een commissie. Het terrein bleef namelijk na een regenbui heel lang nat. En daarvoor werd een oplossing gezocht.

Er werd een plan geopperd om de herten en andere dieren niet meer achter een afrastering te laten maar misschien, net als bij een kinderboerderij, de kinderen de mogelijkheid te geven om gewoon dóór de weide te kunnen lopen, tussen de dieren. Dit hield in dat niet alle dieren die er zaten konden blijven. Alleen stressbestendige dieren kwamen daarvoor in aanmerking; zoals kippen, geiten, schapen, hangbuikzwijnen en dergelijke. Herten hoorden daar minder bij.

De hertenweide onderging al eerder meerdere malen een (complete) renovatie.