U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Het Spuitje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Spuitje, of zoals het na een paar jaar genoemd werd 't Spuitje, was het contact- en voorlichtingsorgaan van het Sint-Jozefziekenhuis in Deurne. Het blad werd maandelijks onder het personeel verspreid.


Het was directeur Verheij die in 1959 de aanzet gaf tot het eerste personeelsblad van het Sint-Jozefziekenhuis. Zuster Canise, in het ziekenhuis toen beter bekend als de pittenzuster omdat haar werk in de kloosterkeuken bestond uit het ontpitten van de aardappelen, bedacht de naam "Het Spuitje".

Het Spuitje is tot de fusie in 1986 blijven bestaan. In een van de eerste uitgaven kwam de naamgeefster aan het woord over haar werk. Op de vraag of ze het niet een beetje vervelend vond om dagelijks zoveel aardappelen te ontpitten, zei ze: "Nee hoor, elke aardappel is weer anders.

De vrijwillige redactie van Het Spuitje slaagde erin om maandelijks een heel aardig en informatief blad te maken. Vaste onderdelen waren de familieberichten, de puzzel, een kookrubriek en "technie-varia", waarin elke keer een uiteenzetting werd gegeven van een technische installatie in het ziekenhuis. Ook de notulen van de Contactraad, de voorloper van de Ondernemingsraad, werden geplaatst. Verder was er veel aandacht voor jubilarissen, leerlingen en feesten.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jubileumboek "Een eeuw zorg voor Elckerlijc (1902-2002)".