DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne
Raboclubsupport.png

Het minnespel der maagden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het minnespel der maagden was een blijspel gespeeld door toneelvereniging De Plankeniers uit Liessel en was in het gemeenschapshuis De Kastanje te zien op zaterdag 16 december 1989.


Het toneelspel speelt zich of op een afgelegen boerderij De drie Kieften waar drie ongehuwde zusters samenwonen. Het hele leven van het drietal - Wemeltien, Remmeltien en Peuzeltien Schepers - verandert als een antiquair, jonkheer Antoine Heyboer de Gauw tot Snotterveld (Piet van den Boomen) en een actrice, Nella Kornoelje (Nelly Goevaerts - Bankers), na een auto-ongeluk op de boerderij worden verpleegd.

De jonkheer ontdekt daar een onvergetelijk en mysterieus meesterwerk van Jean Paul Rubens geheten Het minnespel der maagden. Het brengt op een veiling in Amsterdam ruim drie miljoen gulden op. Door een misverstand wordt de jonkheer verwisseld met de bekende Anton Heyboer en de drie dames besluiten om zich als nieuwe bruiden aan hem te presenteren. De jonkheer is echter niet gediend van hun avances en dat leidt weer tot veel hilariteit. Uiteindelijk is er een happy-end met drie huwelijken in het vooruitzicht.

De rol van Remmeltien nam Rita van Bommel – Bankers voor haar rekening.Regisseur Rina Martens-Sleegers kreeg alle lof voor de gevoelens die zij in dit blijspel legde.

Deze dorpsklucht waarbij Brabantse humor werd afgewisseld met oude spreuken en gezegden was doorspekt met kwinkslagen. De meeste teksten werden in het onvervalst Liessels dialect uitgesproken.