U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Soemeersingel 127

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Hoeve Willem III)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boerderij, genaamd Willem III hoeve
27.438.JPG
Locatie Soemeersingel 127, Helenaveen
Start bouw 1913
Monumentnummer 517782
Monument status Rijksmonument

De Hoeve Willem III aan de Soemeersingel 127 is een ontginningsboerderij van het kop-romp type en maakt deel uit van een reeks hoeven in Helenaveen, die de Maatschappij Helenaveen heeft gebouwd met steun van het Koning Willem III-fonds.


Hoeve Willem III is gelegen aan de schilderachtige Soemeersingel en ligt ingeklemd tussen de natuurgebieden de Deurnese Peel en Mariapeel. Het Koning Willem III-fonds hielp arbeiders en pachters die rond 1900 hun inkomsten uit landbouw en veenontginningen zagen teruglopen en stimuleerde de akker- en tuinbouw. De in 1913 gebouwde hoeve was geheel afgestemd op de melkveehouderij. Zij bestond uit een woonhuis met onderliggende zuivelkelder en een bedrijfsdeel met stal en bovenliggende taszolder. Het geheel is voorzien van zadeldaken bedekt met muldenpannen.

In 1992 kocht Piet Krekels de hoeve van de beleggingsmaatschappij AMEV en heeft de boerderij, met behoud van zoveel mogelijk originele elementen, verbouwd tot een ambachtelijke ijssalon en voorzien van mogelijkheden tot vergaderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]