U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hoofdaktecursus van Ouwerling

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 26 dec 2013 om 13:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Gerardus Hubertus Voestermans, onderwijzer te Venlo, volgde de hoofdaktecursus van Ouwerling en raakte bevriend met hem. Foto uit het portretfotoalbum van H.N. Ouwerling

De hoofdaktecursus van Hendrik Nicolaas Ouwerling, die vooral werd gevolgd door jonge onderwijzers uit Oost-Brabant en Noord-Limburg, leverde Ouwerling een aantal blijvende vriendschappen op, waaronder die met Herman Maas.


Hendrik Ouwerling gaf deze cursus in de periode 1893 tot 1903. Zijn leerlingen, jonge (hulp)onderwijzers, volgden de cursus bij hem aan huis in de Kerkstraat in de weekends. Ouwerling zelf doceerde de vakken Nederlandse taal- en letterkunde, rekenen, pedagogiek, geschiedenis, tekenen en perspectief. Voor de overige vakken zorgden een aantal van de deelnemers zelf. Rekenen en natuurkennis werd onder meer gegeven door de Deurnese onderwijzer Hendriks.

In september 1896 liet Herman Maas, destijds jong onderwijzer in Venray, zich als deelnemer aan de hoofdaktecursus inschrijven. De meeste cursusdeelnemers waren Limburgers: uit Venray, Venlo en Sevenum. Brabanders waren alleen Jan Wouters (Deurne), Van Eyck (Someren), Stevens. Ook meester Van Helden uit Asten was een Venraynaar (Oostrum) van afkomst. Verhagen te Asten was een "Hollander".

Naast de genoemden zijn ook de volgende cursusdeelnemers bekend: Wouters, Wuts, Verhagen, Van den Berg, Van Rijswijck, Doensen, Noy, Snijders, Beunen, Wolters, Voestermans en J. Linssen.

Waarschijnlijk liep de cursus jaarlijks van januari tot en met september. De examens werden afgenomen in oktober. Aan lesgeld moest 25 cent per les betaald worden en de hele cursus kostte dus fl. 2,25 per jaar.

De Limburgse deelnemers, die de reis naar Deurne wekelijks op zaterdagochtend te voet over ongebaande wegen door de Peel moesten maken, bleven vooral in de winter of bij slecht weer dikwijls in Deurne overnachten. Nadat zondags de eerste mis was bijgewoond vertrokken de cursisten weer naar huis. De avonden werden gezellig met elkaar doorgebracht en daaruit ontstonden hechte vriendschappen.