U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hoogaltaar in de Sint-Willibrorduskerk van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op de achtergrond het hoogaltaar in de Sint-Willibrorduskerk van Deurne.
foto Ton Hartjens
Bij begrafenissen werd het hoofdaltaar met zwarte doeken afgedekt.
foto collectie Riny van Someren

Het huidige Hoogaltaar in de Sint-Willibrorduskerk van Deurne in het priesterkoor, ook wel het hoofdaltaar genoemd, werd in 1901 tijdens het pastoraat van pastoor Bots in gebruik genomen.


In 1901 werd het oude hoogaltaar, afkomstig van het klooster Sint-Elisabeth onder Nunhem, uit de kerk verwijderd en het huidige altaar, vervaardigd in het atelier Cuijpers en Stoltzenberg, geplaatst.

Het altaar vertoont volgens een beschrijving van Hendrik Ouwerling in zijn krant De Zuidwillemsvaart van zaterdag 4 januari 1902 de tombe aan de evangeliezijde het offer van Abraham en aan de epistelzijde dat van Melchisedech en daartussen het onbevlekte Lam. Boven op de tafel in de nissen de vier evangelisten in zittende houding. Aan beide zijden van het tabernakel een tafereel uit het leven van de Sint-Willibrordus, zijn evangelische prediking en aan de andere zijde zijn wijding tot bisschop. Boven die taferelen in de hoog opschietende pinakels, de beelden van Sint-Michael en Sint-Jozef. Het tabernakel, het middelpunt van het kunstwerk, wordt geflankeerd door twee engelfiguren. De beelden op de hoeken van het altaar zijn van bisschoppen die als bijzondere vereerders van het Heilig Sacrament bekend zijn. De Calvarieberg verheft zich niet zo hoog als de pinakels aan beide zijden met de beelden van Sint-Michael en de Sint-Jozef. Op de Calvarieberg zien wij de Heilige Maria en de Heilige Johannes kijkend naar Jezus die de woorden spreekt: "Vrouwe ziedaar Uw zoon."

Het altaar werd vervaardigd door beeldhouwer Jan Custers uit Stratum (Eindhoven) Het tabernakel is een werk van de Hendrikus (Driek) van Gardinge uit Eindhoven.

Na de veranderingen in de liturgie in de jaren zestig van de 20e eeuw werd het hoogaltaar niet meer voor de eredienst gebruikt maar het volksaltaar dat ervóór geplaatst is.