U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hub van Doornecollege

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17.665.jpg
Briefkaart van de LTS
Hub van Doornecollege (LTS), aan de Haspelweg

Het Hub van Doornecollege is als deelschool voor VMBO-onderwijs in Deurne onderdeel van de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne.

Het Hub van Doornecollege ontstond in 1999 uit een fusie tussen de dr. Hub van Doorneschool en Elkervoorde. De fusie vond plaats op het moment dat het VMBO werd ingesteld, een fusie tussen het VBO en de MAVO.

Voorgeschiedenis (tot 1999)[bewerken | brontekst bewerken]

Elk van de twee scholen had, deels parallel aan landelijke onderwijsontwikkelingen, een eigen fusie- en naamgevingsgeschiedenis. De Dr. Hub van Doorneschool werd in 1972 genoemd naar dr. Hub van Doorne, industrieel uit Deurne en oprichter van de DAF. Deze school was in 1950 opgericht als R.K. Technische School, tussen 1950 en 1955 gevestigd aan de Visser en vanaf 1955 in het nieuwe gebouw aan de Haspelweg 11. Tot 1968 stond de school bekend als de ambachtsschool, van 1968 tot 1992 als de LTS en tussen 1992 en 1999 als het VBO. Ondertussen was in 1972 de Lagere Landbouwschool met de toenmalige LTS gefuseerd, bij welke fusie de naam Dr. Hub van Doorneschool was ingevoerd.

Elkervoorde stond tot 1968 bekend als de R.K. Huishoudschool, gevestigd op meerdere locaties aan Visser en Kruisstraat. In het kader van de verhuizing in 1959 werd de naam Sancta Maria aan de school gegeven. In 1968 werd het schooltype gewijzigd in LHNO, en in 1992 in VBO. Een jaar later kreeg de school de nieuwe naam Elkervoorde.

Opvallend bij beide scholen is dus dat verhuizingsmomenten, fusiemomenten en momenten van naamswijziging niet altijd synchroon hebben gelopen. De totstandkoming van het uiteindelijke Hub van Doornecollege is daardoor tamelijk gecompliceerd.

Samen verder (vanaf 1999)[bewerken | brontekst bewerken]

Na de fusie werd het voormalige pand van Elkervoorde in de Kruisstraat verlaten en werden beide fusie-onderdelen gevestigd in het pand aan de Haspelweg. In september 2010 werd een nieuw pand binnen het scholenvierkant in de Sint-Jozefparochie betrokken, op de plaats van de vroegere Bernard Alfrink Mavo (BAM).


Interieur met muurschildering van Frans Jacobs.
Foto's: collectie Bert Beulens