Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hubert Peter van Mullekom (1934)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Huub van Mullekom
Huub van Mullekom.jpeg
Persoonsinformatie
Volledige naam Hubert Peter van Mullekom
Roepnaam Huub
Geboorteplaats Griendtsveen
Geboortedatum 5 maart 1934
Partner(s) Catharina Antonia van Bakel (1934)
Beroep(en) chef proeflaboratorium (weverij) Ruti te Strake
Stamboom.png van Mullekom
Huub als drummer van de band.
Huub en Corrie bij de uitreiking van de koninklijke onderscheiding.
Burgemeester Smeets reikte de onderscheiding uit.

Hubert Peter (Huub) van Mullekom (1934) is in Deurne bekend vanwege zijn werk bij machinefabriek Te Strake en zijn vrijwilligerswerk in Walsberg.

Afkomst en gezin[bewerken]

Huub is de zoon van Arnoldus van Mullekom (Helden 1897-1961). Zijn moeder was Barbara Hubertina Smeets (Beesel 1897-1999).

Hij is getrouwd met Catharina Antonia (Corrie) van Bakel, (Deurne 17 juli 1934), dochter van Marinus van Bakel (1903-1981) en Antonia Godefrida van Gog (1908-1981).

Huub en Corrie hebben twee kinderen gekregen:

  1. Rita, (13 september 1958)
  2. Ad, (8 november 1962).

Maatschappelijke carrière[bewerken]

Huub ging naar de openbare lagere school in Griendtsveen en ging daarna in 1948 aan de slag bij Hatema in Deurne. Hij werkte daar tot 1963 en volgde tegelijkertijd in de avonduren de lagere en de middelbare textielschool.

Hierna maakte hij de overstap naar Te Strake in Deurne en werd daar chef op het proeflaboratorium. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de luchtweefmachine, de machine waarmee Te Strake in de jaren zeventig de wereld veroverde.

Huub heeft van zijn vindingen nog diverse patenten op zijn naam staan.

Sociaal/cultureel[bewerken]

Huub was vele jaren de spil van veel activiteiten in de Walsberg:

  • In zijn jonge jaren was hij actief als muzikant. Hij was drummer en speelde saxofoon bij de bandjes “de Veenos” en “de Mutlers”.
  • Van 1972 tot 1978 was hij leider van de jeugdsoos Walsberg.
  • Hij was oprichter en voorzitter van het sportpark Leeuwkensbroek in de Walsberg In 1992 heeft hij afscheid genomen van het sportpark.
  • Van 1978 tot 2008 was Huub lid van het stichtingsbestuur van het Gerardushuis en vanaf 1982 voorzitter. Hij was er betrokken bij diverse bouwactiviteiten.
  • Van 1992 tot 2015 was hij vrijwilliger bij het textielmuseum in Tilburg. Voor dit museum ontwierp en bouwde hij in zijn vrije tijd de fietsweefmachine. Een demonstratiemodel dat wordt aangedreven met trappers. De machine draagt in Tilburg de zeer toepasselijke naam “de Mullekom”.

Onderscheidingen[bewerken]

  • Huub kreeg een plaquette met het gemeentewapen van Deurne als dank voor het vele werk wat hij deed binnen de werkgroep sportaccommodaties.
  • Bij het veertigjarig bestaan van het Gerardushuis in 1996 ontving hij uit handen van burgemeester Jan Smeets een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.